hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Fertőző agyvelőgyulladás okozta egy szentgotthárdi óvodás halálát

Bakteriális fertőzés okozta agyvelőgyulladásban halt meg egy szentgotthárdi óvodás kislány - erősítette meg a megyei tisztifőorvos az MTI-nek, hozzátéve: nincs járvány.

Stánitz Éva elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szakemberei, miután hétfő délelőtt tudomást szereztek a halálesetről, azonnal a helyszínre mentek, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek a további megbetegedéseket megakadályozhatják. Hangsúlyozta: a megbetegedés bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával megelőzhető. A betegség csak szoros érintkezéssel terjed, olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. A gyermek halálához a kórokozó iránti egyéni érzékenység is nagy mértékben hozzájárulhatott.

Az ÁNTSZ szakemberei feltérképezték, hogy kik kerülhettek közvetlen érintkezésbe a kislánnyal, és csaknem nyolcvan embernek biztosította a hatóság a szükséges antibiotikumot - mondta a megyei tisztifőorvos.

Stánitz Éva szólt arról is, hogy a betegség bevezető tünetei hasonlítanak az ősszel gyakori hurutos megbetegedésekhez, de jellemzője a magas láz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink