hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Fogorvosi praxisból is sok a betöltetlen

Budapest vezeti a tartósan betöltetlen fogorvosi körzetek listáját: 53 körzet gazdátlan, amelyből 33-ban kifejezetten gyermekfogászati ellátást kellene végezni, írja a Magyar Hírlap.

Az Országos Alapellátási Intézet adatai alapján a lap azt írja: toronymagasan vezet Budapest a betöltetlen fogorvosi körzetek számában: ötvenhárom praxis gazdátlan, s ebből harmincháromban kifejezetten gyermekfogászati ellátást kellene végezni. Az üresen álló körzetekből huszonnégy a nyolcadik kerületben vár a megnyitásra, és szintén itt található a legrégebb óta, tizennégy éve üresen álló praxis is.

Az adat azért is szembetűnő, mert a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokból a fővárosban mindössze hét van.

A második helyen, Budapesttől jócskán lemaradva Békés megye áll, ahol huszonegy alapellátó fogorvosi körzet nem üzemel, ám ebből „csak” egy végezne kizárólag gyermekfogászati ellátást, a legrégebb óta zárva tartó két praxist pedig 2003 óta nem töltötték be.

Nógrád megyében, az előzőektől „lemaradva” tizennégy praxis tart zárva, a térség azonban mind közül kiemelkedő, hiszen a megyék közül itt található a legrégebb óta üresen álló körzet: egy bátonyterenyei praxisban 1999 októbere óta egyáltalán nem végeznek fogászati alapellátást. A legjobb helyzetben ebből a szempontból Hajdú-Bihar megye van, ahol mindössze egy körzet várja, hogy megnyissák.

hirdetés

Könyveink