hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Fogyókúrával a vizelettartási zavarok ellen

A középkorú és idősebb nők körében viszonylag gyakorinak számító inkontinencián már a több-kevesebb súlyfelesleg egy részének leadása is sokat segíthet – állítják amerikai kutatók.

Noha nem számít újdonságnak, hogy a túlsúly és elhízás vizelettartási zavarok kialakulására hajlamosít, így kézenfekvőnek tűnik a testsúlycsökkentés szerepe az inkontinencia kezelésében, a kutatók érdeklődése még nem terjedt ki arra, hogy a többletsúly leadásával mérsékelhetők-e az akaratlan vizeletelcseppenéssel kapcsolatos panaszok – egészen mostanáig.
San Franciscói kutatók a New England Journal of Medicine internetes oldalán számoltak be elsőként arról a vizsgálatról, melyben 40 és 65 év közötti, több-kevesebb túlsúllyal küzdő nők egyik csoportjában 6 hónapon keresztül erőteljes testsúlycsökkentést alkalmaztak, kalóriaszegény étrenddel, testmozgással és egyéb életmódbeli változtatásokkal. A programban részt vevő 226 nő testsúlya átlagosan 8 százalékkal lett kevesebb (szemben a 112 fős kontrollcsoportban regisztrált 1,6 százalékkal), miközben a vizeletelcseppenéssel járó epizódok száma nagyjából felére csökkent. A másik csoportban csupán 28 százalékos javulás jelentkezett.
A kutatás vezetője, Leslie Subak úgy véli, hogy a túlsúlytól való megszabadulás révén egyszerű és költséghatékony módon enyhíthetők a panaszok, javítható a vizeletinkontinenciában szenvedő nők életminősége, és a program eredményeként az elhízásból adódó egyéb egészségi hátrányok is részben vagy egészben kiküszöbölhetők, ami összességében a vizelettartási képességtől függetlenül is javítja a beteg általános állapotát.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink