hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Folytatódott a selypi azbesztper

Orvosszakértőknek kell majd megállapítaniuk, van-e összefüggés a lőrinci és zagyvaszántói lakosok azbesztózisa és a selypi eternitgyár korábbi működése között – a perről a Népszava és a Népszabadság is beszámol.

Tegnap két felperest is meghallgattak, az orvosok szerint egyiküknek már csak hónapjai lehetnek hátra. A szakszerűtlenül lebontott gyár mérgező törmelékeinek elszállítását néhány hete megkezdték, a munka viszont gyorsan megállt az inotai lerakó közelében élők tiltakozása miatt. Lőrinciben és környékén a lakosok tovább rettegnek, felelősök nincsenek – idézi fel a történteket a Népszava. Annyi előrelépés azért már van, hogy a bíróság már eldöntötte: az ügyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviselheti az államot.

Emlékezetes: a korábbi tárgyalásokat azért kellett rendre elnapolni, mert a bíróság képtelen volt eldönteni, hogy az MNV Zrt. vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselheti-e az államot az ügyben. A per tavaly nyáron kezdődött, a jogi huzavona miatt azonban alig haladt előre az ügy.

Az ügy első felperese György Zsolt zagyvaszántói lakos volt, a tárgyalást azonban már nem érte meg, tavaly decemberben legyőzte a betegség. A boncolási jegyzőkönyvek akkor egyértelműen bebizonyították, hogy az azbeszt okozta a 38 éves családapa halálát. Ügyét özvegye viszi tovább.

A negyvennégy éves Varga József  a másik felperes. Egy éve zajlik a per, de őt korábban még nem hallgatták meg.

– Pedig muszáj elmondani, hogyan is élünk, mit tett velünk az, hogyolyan helyen lakunk, ahol ott maradt egy azbesztszemétdomb. Csak tavaly 25-en haltak meg a településen, közülük 17 volt rákos. Amikor 2013 szeptemberében kiderült a betegségem, az orvos azt mondta, hat hónapom van hátra. Szerencsés vagyok, mert azt már jóval túléltem. Nagy fájdalmaim vannak, az elkocsonyásodott kóros mellhártyaszövet nyomja a tüdőmet, a hátamon is kijött egy pukli. Azelőtt soha nem jártam orvosnál, nem ittam, nem dohányoztam. Hideg zuhanyként ért, amikor kimondták, hogy van egy nyolccentis daganat a testemben, amivel már nem tudnak csinálni semmit. Az orvostól tudom: a vége az, hogy megfulladok. Lehet, hogy két nap múlva, lehet, hogy néhány hét vagy hónap múlva  – idézik szavait a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink