hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Genetikai oka van az autizmusnak

A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan testvérpárokat vizsgáltak, akik közül az egyik autista volt. Kísérletük során azt állapították meg, hogy az egészséges fél agya testvéréhez hasonlóan az átlagnál kevésbé reagált az arcokon kifejeződő érzésekre.

A kutatás vezetője, Michael Spencer úgy látja, ez eredmények közelebb vezetnek ahhoz, hogy megtalálják az autizmusért felelős gént. A tanulmány a Translational Psychiatry című lap július 12-i számában jelent meg.

A MedicalOnline épp egy hete számolt be a fentiek ellenkezőjéről: a Stanford Egyetem szakemberei olyan ikerpárok vizsgálata alapján, amelyeknek legalább egyik tagja autista vagy autizmus spektrum zavarban (ASD) szenved, azt állapították meg, hogy az állapot kialakulásában nagyobb szerepet játszik a közös környezet – kiemelten beleértve a magzati környezetet –, mint a közös gének.

A HVG cikke szerint korábbi kutatások már megállapították, hogy az autistáknak nehézséget okoz mások érzelmeinek felismerése, a mostani azonban az első, amely megállapította, hogy testvéreik is hasonló problémával küzdenek. A vizsgálat során 40 tizenéves testvérpárt vettek alapul, akik tagjai közül egyik autista volt, eredményeiket pedig 40 olyan fiataléval vetették össze, akik családjában nem fordult elő a betegség. Miközben a kutatók arcképeket mutattak nekik, amelyek közül némelyik nem tükrözött semmi érzelmet, míg mások igen, agyi tevékenységüket funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták.

Úgy tapasztalták, hogy az egészséges, ám autista vagy Asperger-szindrómával élő testvérpárral rendelkező fiatalok agya kevésbé reagált az érzelmekre, mint azoké, akik családjában nem fordult elő ilyen eset. Mivel a kísérleti alanyok semmi másban nem különböztek egymástól, a tudósok egyértelműen genetikai okokra vezetik vissza a jelenséget.

A HVG teljes cikkét itt olvashatja.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink