hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Geréb Ágnes előzetes letartóztatását kezdeményezte az ügyészség

A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és kuruzslás miatt meggyanúsított szülész-nőgyógyász előzetes letartóztatásának elrendelését indítványozza a IX. kerületi ügyészség. Geréb Ágnes férje nyílt levelet írt.

Geréb Ágnes felfüggesztett szülész-nőgyógyásszal szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint "G.Á.-t egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt gyanúsították meg."

Az ügyészség csütörtökön közölte, hogy indítványozzák Geréb Ágnes előzetes letartóztatását foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt. Álláspontjuk szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, illetve tanúk befolyásolásával, iratok megsemmisítésével vagy elrejtésével, illetve más módon a bizonyítást megnehezítené, avagy veszélyeztetné. Az előzetes letartóztatás kérdésében a Pesti Központi Kerületi Bíróság dönt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán azt közölte, hogy a XII. kerületi helyszínről egy 58 éves nőt állítottak elő, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, majd őrizetbe vették.

Az Országos Mentőszolgálat szerint rohamkocsijukat kedd délután a XII. kerületbe egy újszülötthöz riasztották. Amikor a mentők megérkeztek, a kisfiú nem lélegzett, nem volt elégséges a vérkeringése, ellátását azonnal megkezdték. Az újszülöttet és az anyát kórházba szállították - közölte az mentőszolgálat.

A szülésznő ügyvédje az eset kapcsán elmondta, védence köteles volt segíteni, mert egy nem tervezett, spontán beindult szülés során lépett fel komplikáció.

Korábban Geréb Ágnest, az otthonszülés pártolóját az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével és más bűntényekkel vádolta meg. Nyáron a Fővárosi Bíróságon zajló per elsőfokú tárgyalásán két orvos szakértő azt mondta, hogy a munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket. A szülésznő ügyének következő tárgyalását jövő keddre tűzte napirendre a Fővárosi Bíróság.

Geréb Ágnes férje nyílt levélben tiltakozik

Erdély Dániel levelében úgy fogalmaz: "Rosszul van ez így. Kérem, hogy az otthonszültek családjai, Ági ismerősei, barátai és bárki, aki befolyással rendelkezik, vagy hajlandó a hangját hallatni, a legbékésebb eszközökkel protestáljon a mindenkori kormányok időhúzása, a jelen rendőrség eljárása ellen. Nagyon fontos, hogy béke legyen, hisz nem mártírokat szeretnénk látni, hanem egészséges és épp gyermekeket, családokat. Kérem, hogy az agresszió minden formájától tartózkodjanak azok is, akik föl vannak háborodva. Úgy kell ezt az ügyet végre világrahozni, ahogy egy babát: Háborítatlanul."

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink