hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gyermekrák Alapítvány: az első menettel végzett az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség közleményben számolt be a Gyermekrák Alapítvány működésének törvényességi ellenőrzéséről, melyben kisebb szabálytalanságokat állapított meg.

A Fővárosi Főügyészség a Gyermekrák Alapítvány 2013. január 1-jét követő működésének (szokásos) törvényességi ellenőrzését végezte, amely – mint emlékeztetnek  – független volt az alapítvány működésével összefüggésben tett feljelentés alapján indult büntetőeljárástól.

A törvényességi ellenőrzés keretében az ügyészség azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak.

A kuratórium működését érintő törvénysértések miatt a főügyészség két intézkedést tett: 

Egyrészt felhívást intézett a kuratóriumhoz, amelyben egyebek mellett indítványozta, hogy az alapítvány vagyonfelhasználására minden esetben kuratóriumi határozatok alapján kerüljön sor. Az ügyészi felhívás mindenekelőtt azért volt indokolt – írják  –, mert az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával -, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik, és ennek következtében az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat megsértették.

Amennyiben az ügyészi felhívásban foglalt indítvánnyal a kuratórium nem ért egyet, úgy a törvényben meghatározottak szerint az ügyész pert indíthat a törvényes működés helyreállítása iránt.

Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség - a kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértések miatt - jelzést nyújtott be, melyben a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidők pontos betartására, valamint az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatok hozatalára és tevékenység végzésére hívta fel (így egyebek mellett kiemelte azt is, hogy az alapítvány gépjárművét magáncélra ne használják).

(forrás: Fővárosi Főügyészség)
hirdetés

Könyveink