hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Gyorsabb, mint gondolták

A korábban hittnél jóval gyorsabban hívja elő az átélt élmények emlékét az agy. A szenzoros agyi területek 100-200 milliszekundum alatt aktiválódnak – írja a Journal of Neuroscience cikkére hivatkozva az MNO.

A Konstanzi és Birminghami Egyetem kutatói a Journal of Neuroscience című szaklapban mutatták be eredményeiket. „Eddig úgy gondoltuk, fél másodpercre van szüksége az agynak, ami az agyi tevékenységek dimenziójában nagyon hosszú idő” – mondta Gerd Waldhauser német kutató.

A kutatásban részt vevőktől azt kérték, próbáljanak bizonyos tárgyakat minél jobban az emlékezetükbe vésni. Később fel kellett eleveníteniük emlékeiket, eközben elektroenkefalográffal (EEG) figyelték a fej felszíni feszültségének változásait.

Visszaemlékezéskor az agyban jórészt ugyanazok a területek aktivizálódnak, amelyek az élmény eltárolásakor. Minden emlék egyedi és egy bizonyos helyhez és időhöz kötődik. Az emlékezési folyamat során az érzékelési információk aktivizálódnak újra, tehát például a látásért felelős terület. A kutatás szerint ez az aktivizálódás már 100-200 milliszekundum alatt megtörténik – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink