hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Gyulladásos gócok meghökkentő tünetei

A Semmelweis Médiasarok cikkéből kiderül, akár ideggyógyászati betegségeket is okozhatnak a szervezetben lévő gyulladásos gócok. 

Bőrelváltozásokat, szemproblémákat, belgyógyászati, vagy akár ideggyógyászati betegségeket is okozhatnak a gócok, amelyek a szervezetben egy állandó gyulladást tarthatnak fenn – mondja dr. Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának egyetemi adjunktusa. Sokan nem is gondolják, hogy fog, mandula, epehólyag vagy éppen prosztata gyulladása gócként szerepelhet és állhat számos betegség hátterében. A gócfertőzés lényege ugyanis az, hogy a vérkeringésbe jutó baktériumok toxinjai sokszor egészen távoli szervekben okoznak gyulladást vagy egyéb lappangó, elhúzódó problémát, ráadásul már egy egészen enyhe fertőzés is aktiválhatja a lappangó gócot – hangsúlyozza Krasznai Magda.

Talpon vagy tenyéren megjelenő hólyagok, pikkelysömör, foltos hajhullás, kiújuló érgyulladás – az idült mandulagyulladás képes akár ilyen betegségeket is előidézni. Ez a leggyakoribb fül-orr-gégészeti góc, amely a bőrproblémákon kívül ízületi-, szív és vesegyulladás hátterében is állhat. Okozhat továbbá idegi- vagy belgyógyászati rendellenességet, és szemproblémákat is – mondja Krasznai Magda. Amennyiben légzési vagy nyelési, netán alvási panasz is jelentkezik, valószínűbb, hogy előbb kerül fül-orr-gégészhez a beteg, a többi tünet azonban nem számít ennyire jellegzetesnek, így általában később derül ki, hogy mi a probléma forrása. Az idült mandulagyulladás évente többször is akut gyulladássá alakulhat, amely erős nyelési fájdalommal, lázzal, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással járhat.

A teljes cikkért kattintson a portálra.

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink