hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gyúrás mellékhatásokkal

Az edzőtermi táplálékkiegészítők egészségre gyakorolt hatásairól ír az MNO, megjegyezve, hogy még a legálisan árult termékek hosszú távú hatásai sem egyértelműek. Sláger a fehérje, a királydinnye, a kreatin...

Azok körében, akik testépítési célból edzenek, a fehérjekészítmények a legnépszerűbbek – veszi sorra a legnépszerűbbeket a lap. – A forgalmazók állítása szerint a shake-ké alakítható porok, kapszulák és szeletek amellett, hogy alapanyagául szolgálnak az izomnövekedést megalapozó fehérjeszintézisnek, az anyagcserét is serkentik, növelik a fizikai teljesítőképességet, sőt az öregedést is lassíthatják.

A brit egészségbiztosító szervezet, a National Health Service (NHS) állásfoglalása szerint, noha a magas fehérjetartalmú szerek valóban nagyon fontosak a nagy fizikai aktivitást kifejtő emberek számára, a proteinszeletek biztosította kényelem dacára sem megfelelőek a teljes értékű étkezés helyettesítésére. A fehérjék mellett ugyanis hiányozhatnak belőlük más, ugyancsak esszenciális jelentőségű tápanyagok, például számos vitamin. E hiányosságok akár a készítmények fogyasztásának fő funkcióját, az izomépítést is negatívan befolyásolhatják.

A brit egészségügyi minisztérium közleményében emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzásba vitt fehérjebevitel számos egészségügyi kockázattal jár. Ha ugyanis hosszú ideig túl sok fehérjét fogyasztunk, az megnöveli a csontritkulás esélyét és súlyosbíthatja az esetlegesen meglévő veseproblémákat. A minisztérium szakértői szerint a „túl sok” a napi ajánlott fehérjefelvétel (férfiak esetében 55,5 gramm, nőknél 45 gramm) dupláját jelenti – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink