hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Három kérdés az egészségügyi államtitkárnak – Betelt a pohár (FRISSÍTVE: reakciók és rekontra...)

„Most viszont 64 orvosnál betelt a pohár, és lapunkon keresztül akarják felhívni az emberek és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár figyelmét a helyzet kritikusságára” – írja az Index.

A levelet aláíró orvosok az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban szerveződnek, jelenleg 180 tagjuk van az ország minden részéről, a rezidenstől az osztályvezető docensing. Nem akarnak politizálni, nem is hivatalos érdekképviseleti szervként működnek, a csoport csupán „egy fórum, ami a mostani helyzetben meg akar szólalni”. 

A csoportjuk létrejöttének legfontosabb hozadéka, hogy „az elmúlt 9 hónapban Szegeden a sürgősségi osztály példáját követve 3 intenzív és egy pszichiátriai osztályon megszüntettük a hálapénz elfogadását”. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden kórterembe és részlegre kifüggesztették, hogy nem kérnek hálapénzt – írja az Index

A lap hosszasan idéz az orvosok leveléből, így azt is, hogy „A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni. Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll.”

A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését, és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg – írják, és hozzáteszik, hogy a hálapénz a legnagyobb tabu az orvosok között. 

„Mivel szégyelljük, senki nem beszél róla, fogalmunk sincs, ki fogadja el és ki nem (csak sejtéseink vannak arról, hogy van egy nagyon szűk orvosi réteg, aki a nyugat-európai béreknél is magasabb havi jövedelemre tesz szert a kierőszakolt hálapénzzel)” – írja a 64 orvos, akik szerint a hálapénz fenntartásában igazából a mindenkori egészségügyi kormányzat érdekelt, nem véletlenül, hogy az egészségügyi államtitkár nem akar hozzányúlni, hanem úgy véli, hogy majd magától kikopik. 

Az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni. Minden egyes távozással a maradóknak kell még többet dolgozni, egy aggasztóan feudális rendszerben egyre kevesebb embertől várják, hogy megtartsa ugyanazt a súlyt – idézik az index.hu-n tovább az orvosok levelét. Hozzáfűzve, hogy az aláírók arra kérik az embereket, hogy az alábbi három kérdést küldjék el Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak címezve az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre:

  • Milyen határidőt ad a hálapénz „kikopására”? 
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

 A nyílt levél teljes egészében itt olvasható.

FRISSÍTÉS (2015.12.22. 06:18):
Reakciókról is beszámol az Index. A három kérdést feltették az ágazat államtitkárának. A válaszban az államtitkárság azt állította, folyamatos a konzultáció, a kormány minden véleményt meghallgat, és elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett.
A kamara közleményben reagált, s aszerint támogatja a Szegedről, 64 orvos kezdeményezte mozgalmat – olvasható az index.hu-n.

A Magyar Rezidens Szövetség is közleményt adott ki, s abban a "64 orvos" támogatására buzdít. Innen tölthető le az állásfoglalásuk.

FRISSÍTÉS (2015.12.23. 11:17):
Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport sajtónyilatkozatban fejezte ki elégedetlenségét a miniszteri válasszal, így írnak:
„Megkérdeztük a csoport tagjait arról, hogy Balog Zoltán miniszter Úr (EMMI) reakciója elfogadható válasz-e a kérdéseinkre. Mivel nem volt orvos, aki IGEN-nel válaszolt volna, ezért tisztelettel kérjük a Miniszter Urat, hogy a jelentős állampolgári támogatással rendelkező, és a biztonságos betegellátás szempontjából kiemelkedő fontossággal bíró kérdéseinkre egyértelmű, a betegek és orvosok számára is megnyugtató választ adjon.

  1. Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?
  2. Mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?
  3. Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért a 2016-os év folyamán?”

A nyilatkozatot innen tölthetik le.

 

 

 

(forrás: Index)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink