hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Háromdimenziós röntgen segíti a sebészek munkáját

A Pécsi Klinika által továbbfejlesztett röntgenberendezés térben jeleníti meg a csontvázrendszert, így pontosabb műtéti beavatkozásokat tesz lehetővé. – Az új diagnosztikai eljárás csupán tizedannyi sugárterheléssel jár, mint egy hagyományos mellkasröntgen, és a korábbiaknál jelentősen nagyobb mértékben segíti a korrekciós műtéti beavatkozások előkészítését és későbbi kiértékelését – mondta Illés Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora annak kapcsán, hogy a világon elsőként a Pécsi Klinika vette meg a teljes emberi csontvázat térben megjeleníteni képes berendezést.
A Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszékének professzora hozzátette: a módszer még annyira új, hogy a klinikai diagnosztikában csak 2007 óta használják. „Intézményünkben három éve üzemel a berendezés, és az Egyesült Államokban is csupán 4–5 ilyen röntgengép működik” – hansúlyozta Illés Tamás. Rámutatott arra is: a Pécsi Klinika munkatársai továbbfejlesztették a kép megjelenítésért felelős szoftvert. A csigolyák képét térben elhelyezhető vektorokkal helyettesítik az orvosok, amelyeket azután a szoftver segítségével egy olyan koordinátarendszerben jelenítenek meg, amelynek origója a medence közepe. Ez egy letisztultabb, pontosabb módszer, mint az eredeti. „A magyar fejlesztést elbírálásra beadtuk az Amerikai Szabadalmi Hivatalhoz, és az ezzel kapcsolatos publikációnk is előkészítés alatt áll” – mondta Illés Tamás.
 
A műszer fő előnye, hogy a rendkívül érzékeny detektorok egy röntgenfoton érzékelésére is képesek, így a készülék igen alacsony dózisú röntgensugárzással működik. A módszer egyfajta átmenet a hagyományos röntgenvizsgálati eljárások és a komputertomográfia között, de a CT-nél mintegy ezerszer kisebb sugárterheléssel dolgozik – mondta Illés Tamás. Mivel a gerincdeformációk leggyakrabban a gyermekkorban alakulnak ki, amikor a fejlődő szervezet még fokozottan ki van téve a sugárterhelés veszélyeinek, különösen fontos, hogy a lehető legalacsonyabb legyen az ionizáló sugárzás okozta egészségügyi kockázat. Az alacsony röntgendózis miatt az Egyesült Államokban a közelmúltban kapott olyan hatósági engedélyt a berendezés, amellyel már a 16 év alatti gyermekek diagnosztikai vizsgálatában is használják az ortopéd szakorvosok. 
 
A térbeli röntgenvizsgálati módszer a Nobel-díjas Georges Charpak francia fizikus elméleti munkáján alapul, az ő kutatási eredményei tették lehetővé az alacsony dózisú diagnosztikai gépek kifejlesztését. A műszer nem más, mint egy részecskedetektor, amely röntgenfotonok érzékelésére is alkalmas. A vizsgált egyén két, egymásra merőlegesen elhelyezkedő sugárforrás és detektor között állva helyezkedik el. A készülék a teljes testről valós méretarányú, háromdimenziós képet készít, amit úgy ér el, hogy a memóriájában tárolt virtuális csontváz térbeli képét módosítja a vizsgálat során. A teljes csontvázrendszert három dimenzióban képes rekonstruálni, de két dimenzióban a belső szerveket is képes megjeleníteni, hasonlóan egy hagyományos röntgenberendezéshez. 
 
A kapott térbeli kép a monitoron tetszőleges irányban forgatható, így a korábbi röntgenvizsgálati módszerekkel nem rekonstruálható nézetek megjelenítésére is alkalmas. „Ez az új háromdimenziós eljárás lehetővé teszi az egyes gerinccsigolyák helyzetének nagyon pontos meghatározását, így a műtétek tervezése, modellezése, illetve az elvégzett beavatkozások eredményességének megítélése jóval pontosabb, mint a klasszikus kétdimenziós röntgendiagnosztika esetében” – tette hozzá Illés Tamás.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés