hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Háziorvosok: nincs további terhelés!

A Magyar Orvosi Kamara elérte annak közös kimondását, hogy nincs és nem is lesz a háziorvosokat érintő munkateher- vagy munkaidő-növekedés, írja a Weborvos.

A múlt hét során megjelent, szerintük túlnyomórészt téves információk helyesbítése érdekében készült a Weborvos cikke, közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Orvosi Kamara, melyből azt a részt idézzük, hogy:

Egyértelmű sikernek számít, hogy a Magyar Orvosi Kamara elérte annak közös kimondását, hogy nincs és nem is lesz a háziorvosokat érintő munkateher- vagy munkaidő-növekedés. Marad a jelenleg is érvényes rendelési idő, háziorvos kollégáinkat semmilyen további feladattal nem terhelik. Az azóta szárnyra kelt információkkal ellentétben a háziorvosok ebben az esztendőben is megkapják teljes egészében azt az összeget, amely a központi döntés alapján őket megilleti.
 
Ugyanúgy, ahogy tavaly, idén is 10 milliárd forintot tervezett a kormányzat az alapellátás forrásainak bővítésére. Tárgyalásaink alapján ez a forrás rendelkezésre áll. Az elmúlt évvel ellentétben idén, éppen a MOK hosszas küzdelme eredményeként, a fogorvosok is kapnak ebből a forrásból, hiszen alapellátók ők is. A védőnőknek juttatandó 2 milliárdos forrást sem tudjuk ellenezni, csak támogatni, hiszen országszerte jelentős feladatokat ellátva, érdemi munkát végezve csökkentik az érintett praxisok háziorvosainak terheit. Ez ellen nem lehet kifogásunk. Tárgyalásunkon arról is megállapodtunk, hogy a háziorvosok az idén 6 milliárd forintra tehető összeget, illetve ennek egy praxisra jutó részét meg fogják kapni, igaz, nem 12 hónapra szétosztva, hanem úgy, hogy annak havi összege nagyjából 130 ezer forint legyen. Ennek eredményeként nemhogy kár nem éri a háziorvosokat, hanem a 2017-es költségvetésbe ez a forrás maradéktalanul beépülhet – aminek egyértelmű hasznát a jövő évi költségvetésben láthatjuk majd, írja a lap.
hirdetés

Könyveink