hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Háziorvosok jelentkezését várják

Az ÁNTSZ toborozza a szakembereket vastagbélrákszűrés végzésére. 

Jelentkezni 2016. június 17-ig lehet – írja az ÁNTSZ közleményében. 

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás – tájékoztatnak továbbá. A vastag- és végbélrák évente mintegy 10.000 új megbetegedéssel, és több mint 5.000 ember halálával jár hazánkban. A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas száma miatt az egészségügyi szaktárca elvárásainak megfelelően Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkezdte a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztését . adta hírül az intézmény közleményben. A vastagbélszűrési program az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 „Komplex népegészségügyi szűrések" című kiemelt projekt része.

2017 és 2019 között a szervezett vastagbélszűrésre az önként jelentkező háziorvosok praxisához tartozó, szűrésre jogosult 50-70 éves nőket és férfiakat hívjuk meg. A most induló program során gyűjtött tapasztalatokra támaszkodva 2019-től a vastagbélszűrés várhatóan állami finanszírozású rendszerben, az Egészségbiztosítási Alap terhére folytatódik tovább.

A szűrés „kétlépcsős". Az első lépcső a székletben lévő akár kis mennyiségű, szabad szemmel nem látható humán vér kimutatása. A korai vastagbélrák és a nagy mirigyes polipok szakaszosan véreznek, és a vérzés a székletből kimutatható.

A szűrésre meghívót kapott páciensek a háziorvostól vehetik át a székletminta vételére szolgáló pácienscsomagot, melyet a projekt biztosít a praxisok számára. A mintát a pácienscsomagban található, előre megcímzett borítékban tudja a szűrésben részt vevő személy postán elküldeni a kijelölt laboratóriumnak, ahol elvégzik a székletvér vizsgálatot. Amennyiben a szűrés „nem negatív" eredményt mutat, szükség van a „második lépcsőre": kolonoszkópos (vastagbél tükrözéses) vizsgálatra a vérzés helyének és okának megállapítására.

2016. év áprilisában az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megkezdte a háziorvosi praxisok toborzását a vastagbélszűrési programban történő részvételre. Céljuk, hogy minél több embernek lehetősége legyen részt venni vastagbélszűrésen.

Amennyiben Ön egy felnőtt vagy vegyes háziorvosi praxis szakembere és nem kapta meg az OEP által kiküldött levelet a programra jelentkezés módjáról, akkor kérjük, vegye fel a kapcsolatot a területi szűrési koordinátorral, vagy írjon a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  e-mail címre, hívják fel a figyelmet.

A területi szűrési koordinátorok elérhetősége letölthető itt.

 

(forrás: ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés