hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Hétvégenként szűrnek Szolnok környékén

November elejétől a jövő év tavaszáig döntően a hétvégeken folytatják a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepüléseken élők egészségügyi szűrését a Hetényi kórház munkatársai.

Tavaszig kilenc, 1000 és 1500 közötti lélekszámú községben csaknem 12 ezer ember vizsgálatát végzik el. Elsősorban a keringési rendszer rizikófaktorait mérik fel. Így a vér koleszterin-, vércukor- és trigliceridszintjét határozzák meg, vérnyomást, hastérfogatot és testsúlyt mérnek. A szűrésben belgyógyász, szemész, urológus, bőrgyógyász szakorvosok és szakdolgozók is részt vesznek a háziorvosokkal együttműködésben.

A program 2009-es indulása óta nyolcezer esetet dolgoztak fel, és csaknem háromezer esetben szűrtek ki keringési problémákat továbbgondozás céljából. A bőrgyógyász orvosok 19 rosszindulatú bőrelváltozást diagnosztizáltak az egészségügyi vizsgálatnak köszönhetően - mondta Péter Lívia, a kórház megbízott főigazgatója.

A megyei önkormányzat az idén 6,6 millió forintot különített el költségvetésében az egészségügyi szűrőprogramra, és a tervek szerint 2014-ben Berekfürdőn, Nagyivánon, Örményesen, Szelevényben, Tiszagyendán és Tiszasason végzik a vizsgálatokat, jövőre Szászberekre, Tiszaderzsre és Tiszaörsre kerül sor.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés