hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hevesi csecsemőhalál: tünet vagy baleset?

A tarnabodi csecsemőtragédiát nem csak a bíróságnak kell feldolgoznia; a szakma azon vitatkozik, rendszerhiba mutatkozott-e meg Egerben vagy egyedi szerencsétlenség – írja a NOL.

Az orvosokat is megosztja a minap bíróság elé került tarnabodi csecsemőhalál. Tavaly januárban több orvos sem ismerte fel, hogy a tarnabodi hat hónapos, lázas csecsemőnek életveszélyes bakteriális fertőzése van. Hiába rohangáltak, s jártak meg a szülők 24 óra alatt legalább négy ellátóhelyet, két orvos is látta a gyereket, kórházba azonban egyikük sem utalta be, amikor pedig a szülők maguk vitték oda a kicsit, beutaló híján elküldték őket – idézi fel az esetet a lap.

Egyes szakmai portálokon azóta is folyik a vita, hogy milyen rendszerhiba vezethetett az esethet. Az egészségügyért felelős államtitkárságon viszont megnyugodtak, hogy a haláleset kapcsán büntetőeljárás indult, amely majd megállapítja, hogy kinek milyen személyes felelőssége van a tragédia kapcsán. Hozzátették azt is: mindez jól mutatja, hogy nem rendszerhibáról van szó, hanem egy egyedi esetről, a betegutak továbbra is rendezettek.

A lap megszólaltatja Mánya Kristóf gyermekgyógyász főorvost, aki korábban az egri kórház gyermekosztályán is dolgozott, s egyenes a Hospinvest-ügyig vezeti vissza a szálakat. Ő azt mondta: az eset is azt bizonyítja, hogy a hiba lehetősége a rendszer kuszasága, a gyógyítók agyonterheltsége miatt kódolva van. Különösen igaz ez Egerre és környékére, ahol a Hospinvest-kísérlet tönkrevágta a szakmák többségét. Azokat a döntéshozókat, akik ezt a „kórházi agressziót” lehetővé tették – mondta –, nem kérdezi senki, csak azokat a szerencsétlen kollégákat vallatják a csecsemővel kapcsolatban, akiknek a háziorvosi ügyeletben vasárnaponta minimum 40 lázas gyermeket, köztük legalább 10 csecsemőt kell ellátniuk – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés