hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hiányzik az egészségpolitikai irányvonal

A magyar egészségügy problémáiról beszélt a Klubrádióban Kunetz Zsombor, oxiológus szakorvos.

A mentőorvos a Klubrádióban azt mondta, az egészségügyben dolgozók hiánya az alapellátásban egyre súlyosabb, mivel a családorvosok 40 százaléka már hatvan évnél idősebb, és hamarosan nyugdíjba vonul.
Kunetz Zsombor szerint az orvosok és ápolók kivándorlását meg lehetne állítani béremeléssel, ha egy ápoló a németországi fizetésnek akár a felét-hatvan százalékát megkapná Magyarországon

Úgy vélte, az egészségügyben a munkakörülmények nem kielégítőek: „jelen pillanatban egy orvos, egy átlag magyar kórházban adminisztrátori, szakdolgozói és orvosi szerepet is betölt.”

Az országnak el kell döntenie, fontos-e az egészségügy vagy sem: „Ha nem fontos, menjen így tovább; de akkor ne sopánkodjunk azon, hogy nincsen nővér”.

Az egészségügyi politikából továbbá hiányzik az átgondolt vezérfonál. Ennek példája a budapesti szuperkórházakra szőtt különböző tervek ügye. A fővárosnak négy szuperkórházra volna szüksége, és a több mint harminc jelenlegi kórházat be kéne zárni. Szerinte a mostani megoldás nem gazdaságos, a páciensek kis kórházakba, és nem azonnal a „definitív ellátó helyre”való küldése túlságosan időigényes, és a rendszernek a „betegek látják a kárát”.
 
Az egészségügyi rendszerfejlesztő szerint a paraszolvencia megmérgezi a jelenlegi egészségügyi struktúrát, ezért a hálapénzt meg kell szüntetni, de ezt erőből nem lehet megvalósítani. Véleménye szerint, ha megfelelően tudjuk kompenzálni az egészségügyi dolgozók bevételét, viszonylag gyorsan, egy éven belül ki is vezethető. A szakorvos szerint csak egy kompenzáció után lehetne szankcionálni a hálapénzt. 
(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink