hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

HIV-per: ismét új eljárást rendelt el a bíróság

Ismét új eljárást rendelt el a bíróság az úgynevezett HIV-perben; az ügyet a Fővárosi Bíróság (FB) pénteki végzése értelmében harmadszor fogják tárgyalni első fokon.

A perben - amelyben egy férfit azzal vádolnak, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét - eljárási szabálysértésekre hivatkozva állapította meg a Fővárosi Bíróság, hogy az első fokon meghozott felmentő döntés felülbírálatra alkalmatlan, ezért azt hatályon kívül helyezte és új eljárást írt elő.

A másodfokon eljáró bíróság hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy nyitott kérdések maradjanak, felmentő rendelkezés is csak akkor hozható, ha valamennyi szempontot megvizsgáltak, és ennek ellenére nem állapítható meg a vádlott bűnössége. Az FB szerint e tekintetben hiányos az elsőfokú bíróság indokolása és a tényállás is felderítetlen maradt.

A másodfokon eljáró bíróság kizárta az új eljárásból az ügyet korábban tárgyaló bírót.

A végzés kihirdetését követően Strasser Tibor, sértetti jogi képviselője, valamint Lichy József, a vádlott védője is arról beszélt újságíróknak, hogy az orvostudomány mai állása szerint nem állapítható meg, hogy ki kit fertőzött meg. Strasser Tibor kifejtette: az, hogy az eljárás harmadszor kerül elsőfokra, jól jellemzi az ügy bonyolult jellegét. Álláspontja szerint a bűnösség abból a szempontból vizsgálandó, tudott-e a vádlott arról, hogy megfertőzheti partnereit, vagyis tisztában volt-e ennek lehetőségével, amikor szexuális kapcsolatot létesített velük.

Lichy József arról beszélt, hogy már kétszer is kimondta a bíróság: bizonyíthatatlan a bűncselekmény elkövetése, ugyanakkor a másodfokon eljáró bíróságok kétszer is új eljárást írtak elő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lassan öt éve tartó eljárás rendkívül megviseli ügyfelét, a pert ugyanis - annak ellenére, hogy zárt ajtók mögött zajlik - a nyilvánosság a sajtó révén figyelemmel kíséri. Rámutatott arra is, hogy precedens értékűnek minősíthető az ügy, mert speciális jellege miatt egy jogerős döntés - hasonló ügyekben - a későbbiekben iránymutatást adhat más bíróságok számára.

A pert, erkölcsi okokra hivatkozva, pénteken is zárt ajtók mögött tárgyalta a Fővárosi Bíróság, csak a végzést hirdették ki nyilvánosan. A tárgyaláson sem a vádlott, sem a két sértett nem jelent meg.

Az eljárásban 2008 januárjában már született egy - ugyancsak bizonyítottság hiányára hivatkozó - felmentő ítélet, ám az FB még abban az évben hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatását írta elő.

Az első elsőfokú ítéletet követően a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A büntetőügy ez alapján indult el. A sértettek álláspontja szerint ugyanakkor a kapcsolat elején a férfi nem közölte, hogy fertőzött, és védekezés hiányában fertőzte meg őket a vírus.

A megismételt eljárásban, tavaly júniusban a Budai Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a férfit, a Fővárosi Bíróság ezt a döntést helyezte hatályon kívül pénteken, és írt elő új eljárást.

A vádlott tavaly szeptemberben jelentkezett az RTL Klub valóságshow-jába, a Való Világba, de később visszalépett a szerepléstől. Felesége többször vállalta a nyilvánosságot, egy időben blogot is írt, 2007-ben pedig könyvet jelentetett meg a történtekről, HIV + Bosszú - Egy igaz történet címmel.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink