hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így járhat, ha stroke-ot kap!

Magyarországon a stroke betegek 4 %-a kapja meg időben azt a kezelést, ami szakmailag pedig az esetek 10-30 %-ában indokolt lenne. Óriási a területi egyenlőtlenség is a hozzáférésben. A vs.hu átfogó riportot készített a témában.

Évente mintegy 45 ezer ember kap iszkémiás stroke-ot Magyarországon. A betegek egyharmada egy éven belül meghal, egyharmada felépül, egyharmada viszont többé-kevésbé egész életében másokra lesz utalva  – írja a portál.

 A maradandóan sérültek számát csökkentheti számottevően az időben elvégzett intravénás vérrögoldás. Ez lényegében egy infúzió, mely a tapasztalatok szerint 30 százalékkal csökkenti a másoktól függő betegek számát – mondja Bereczki Dániel professzor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke a vs.hu munkatársának.
Azaz ha minden rászoruló hozzájuthat az intravénás vérrögoldáshoz, 100 stroke-os ember közül körülbelül 10-zel kevesebben élnek a katasztrófát követően kisebb-nagyobb mértékben rokkantként tovább. 
 
2015-ben 42 417 stroke-beteget láttak el a kórházak, és 1539 infúziókezelést végeztek. Vagyis a vérrögoldásban részesülő betegek aránya országos átlagban 4 százalék volt az OEP adatai szerint, miközben ezt orvosilag – elméletben – a betegek 10-30 százaléka megkaphatná.
Ennél is súlyosabb probléma, hogy ez az arány nagyon szór aszerint, hogy melyik megyében él valaki. Van megye, ahol minden 100-ból csak 1 beteg kapja meg a terápiát. A különbség megyénként és kórházanként akár 15-20-szoros is lehet.
 
A teljes cikkért kattintson a vs.hu-ra.

 

(forrás: vs.hu)
hirdetés

Könyveink