hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Március 12. a Vese Világnapja

Igyunk egy pohár vizet a vesénk egészségére!

A Vese Világnapja alkalmából közleményben hívja fel a figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre  a B. Braun Avitum, amely március 22-én Nyílt Napot is tart budapesti dialízisközpontjában.

Köztudott, hogy az emberek többsége nagyon kevés folyadékot iszik naponta, pedig az általában javasolt napi 2-3 liter víz elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, benne a veséink egészségének megőrzéséért. A megfelelő vízfogyasztás a kiemelt témája az idei Vese Világnapjának is, amely keretében a vesebetegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet világszerte. A magyar és nemzetközi kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízishálózata is, amelynek budapesti dialízisközpontja 2015. március 22-én 10:00 és 13:30 óra között Nyílt Napot tart (Budapest XI. ker. Halmi u. 20-22., II. emelet). Ennek keretén belül szakmai és felvilágosító programmal várja az érdeklődőket a Vese Világnap alkalmából.

A víz elengedhetetlen az élethez. Szervezetünk egészséges működéséhez gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékbevitelről, hiszen az a vérképződéstől kezdve az anyagcseréig számos életfunkciónkhoz szükséges. Csupán 3%-os folyadékhiánynál is csökkennek már az anyagcsere-folyamatok, 10%-nál pedig a vesék működése is leállhat, s káros anyagcseretermékek halmozódnak fel a vérben.

Egy átlagos ember számára napi 2-3 liter folyadék, elsősorban szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott. Az elégtelen folyadékbevitel kezdetben okozhat például fáradékonyságot, fejfájást, dekoncentráltságot, savtúltermelést, azonban hosszú távon súlyosan megterheli a szívet és a keringési rendszert, valamint akadályozza a megfelelő anyagcserét, ezáltal előkészítve az utat olyan súlyosabb betegségekhez, mint a magas vérnyomás, a diabétesz és a vesebetegség.

A megfelelő hidratáció rendkívül fontos, jó azonban tudni, hogy míg a megelőzés és a romló veseműködés kezdeti szakaszában fokozott folyadékbevitelre van szükség, addig a veseelégtelenség késői stádiumában ez az elv megfordul, mert a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot, így a túlzott folyadékbevitel ártalmas lehet.

Mivel kezdetben tünetmentes, sajnos sok esetben a vesebetegséget csak akkor ismerik fel, amikor a vesék már nem képesek ellátni feladataikat, így leállnak és azonnali dialízis szükséges. Ezen, napjainkban sajnos egyre több embert érintő súlyos betegség megelőzésének, valamint időben történő felismerésének fontosságára évről évre a Vese Világnapja keretében hívják fel világszerte a figyelmet.

Az idei világnapi aktivitásokhoz a budapesti Dialízisközpont március 22-én 10:00 és 13:30 óra között egy szakmai és felvilágosító nap szervezésével csatlakozik, amelynek keretében a dializált, a transzplantált és a gondozott betegek, valamint az egészséges hozzátartozók és érdeklődők számára tartanak ismeretterjesztő programokat és előadásokat, de emellett szívesen látnak mindenkit, aki érintett lehet, vagy a téma felkeltette az érdeklődését.

Kevesen tudják, de ma Magyarországon minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar, és több mint 7000 beteg szorul rendszeres művesekezelésre. A vesebetegség első jele lehet  többek között a vizesedés, a fáradékonyság, a fejfájás, a nehézlégzés, a bőrviszketés, a fogyás és a hányás is. A nehéz felismerhetőség miatt azonban kiemelten fontos a vesefunkciók rendszeres felülvizsgálata, mivel a korán felfedezett vesebetegség kezelhető, progressziója lassítható. A vesék működésének hatásfokát egy vérvétellel és egy vizeletvizsgálattal könnyen ellenőrizni lehet, amelyben kérjük háziorvosunk segítségét!

„Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A B. Braun Avitum dialízishálózatában a magyar vesebetegek közel 40 százaléka, ebből budapesti dialízisközpontunkban jelenleg 208 beteg számára nyújtunk világszínvonalú kezelést. A dialízisszolgáltatás színvonalának folyamatos fejlesztése, valamint a betegek életminőségének javítása iránti elkötelezettséget jól tükrözi, hogy számos nemzetközi elismerés után, a B.Braun Avitum dialízishálózata nemrégiben elnyerte a legrangosabbnak számító hazai minőségi elismerést, a Nemzeti Minőségi Díjat” - emelte ki a cég közleményében a Vese Világnapja kapcsán Kállai Tamás, a B. Braun Avitum értékesítési és operatív igazgatója.

(forrás: B. Braun Avitum)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink