hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Influenza: A krónikusoknál kicsit más

Másképp hat, illetve másképp adható be, ezért egyes krónikus betegségekben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük az  influenza vakcina beadásánál – írja cikkében a Népszabadság.

Több százezer magyart érinthet az a tudományos eredmény, miszerint a vérzsírcsökkentő gyógyszerek befolyásolják az influenza elleni oltás hatékonyságát. A NOL idézi az Orvostovábbképző Szemle által bemutatott kutatást, amelyből kiderül: három héttel az oltás beadása után kevesebb az influenza elleni oltás hatására termelődő antitestek száma a vérzsírszintcsökkentőt szedők szervezetében. A kutatók a 2009–2010-es és 2010–2011-es influenzaszezon során végzett klinikai vizsgálatok eredményeit elemezték. A sztatinok immunválasz-csökkentő hatása az elölt kórokozóktól mentes és az elölt kórokozót tartalmazó vakcinák esetében egyaránt érvényesült.

(Kereken négy esztendeje számolt be a MedicalOnline egy vizsgálatról, aminek viszont az volt az eredménye, hogy az influenzával kórházba kerülők túlélését nagyban segítette, ha vérzsírcsökkentő sztatinkezelésben is részesültek. A szerk.)

A véralvadásgátlót szedőknél pedig a beadás helye nem mindegy – idézte a NOL Keszthelyi Gyula háziorvost. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen terápiában részesülők nem kaphatnak izomba injekciót, viszont az ÁNTSZ által biztosított térítésmentes oltásokat csak izomba lehet beadni. Bőr alá szúrható influenza elleni szert a patikákban lehet vásárolni. Beadni még mindig nem késő e vakcinákat, üzente az ÁNTSZ – olvasható a nol.hu-n.

 

(forrás: nol.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink