hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Interpelláció a Sportkórházról

A jobbikos Szilágyi György szerint az OSEI súlyos válságban, kaotikus, összeomláshoz közeli helyzetben van.Szócska Miklós úgy fogalmazott, az intézmény jelenleg nem alkalmas a szakmai feladatok nemzetközi szintű ellátására.

A jobbikos Szilágyi György a kormányt arról kérdezte, mit kíván tenni a Sportkórház ügyében. Mint mondta, az, hogy a sport kiemelt terület, eddig csak a sportirányítás fideszes megszállásában fejeződött ki.

A Jobbik képviselője úgy véli, a sikeres sportteljesítmény feltétele a sportegészségügyi ellátás. Ehhez képest a Sportkórház "kaotikus, összeomlás közeli helyzetben van, a hatvanágyas sportrehabilitációs osztályon két orvos van". Szilágyi szerint a Sportkórház betegeinek nem sok köze van a sporthoz, idős emberek ortopédiai ellátását végzik, miközben nincs idő a sportolók kezelésére.

Hozzátette, a kórház felújításra szorul, de a felújítás első üteme is áll, befejezéséhez hárommilliárd forint kéne. A vezetés bizonytalansága miatt pedig menekülnek a szakemberek a kórházból, állította.

A kormány nevében Szócska Miklós egészségügyi államtitkár válaszolt. A problémák gyökere szerinte a szocialisták nyolc éves kormányzásában van. Elmondta, a kormány másfélszeresére növelte a sport támogatását, egyben adókedvezményt biztosított a sportot támogató vállalatoknak - hogy ez működhet-e, az brüsszeli döntés tárgya.

Szócska ezután tért rá a Sportkórház ügyére, amely szerinte sem alkalmas jelenleg magasszintű sportszakmai munkára. "Az alapoktól kell újjáépítenünk" - jelentette ki. Szerinte tízmilliárd forintnál is többet kellene költeni a kórház felújítására.

Az államtitkár álláspontja szerint a sportegészségügy helyzetét rendezni kell, de mint mondta nem csak egyetlen intézmény helyzetéről van szó:

  • a kormány szempontjai közt szerepel a londoni olimpiára történő felkészülés, amely azonnali lépéseket igényel;
  • hogy a sportegészségügyi rendszer korszerűsítését az ellátórendszer modernizálásával összhangban kell elvégezni;
  • hogy a sportegészségügy fejlesztését a nagy rendszerekkel történő integrációval van értelme elvégezni;
  • valamint az, hogy a rendszer fejlesztésével kapcsolatban fontos két dologról gondoskodni: sportegészségügyi és -tudományos felsőoktatási képzésről, valamint a sportellátás forrásteremtéséről.

Az államtitkár úgy fogalmazott, "Dolgozunk a megoldáson, számos kérdésben még a londoni olimpia előtt kívánunk lépni, azaz már a felkészülés során láthatóak lesz az eremények". 

Szilágyi nem fogadta el a választ, mivel mint mondta, azok akik megkeresték őt 2010. októberében iratokat adtak át a kormánynak panaszaikról, ám azóta sem történt érdemi lépés a kérdésben. Hozzátette: "Furcsa, hogy az októberi találkozó után, Önök tétlenül nézték, hogy novemberben az eddig is eredményes kajak-kenu válogatott - akire a 2012-es olimpián is számítunk -, otthagyta a Sportkórházat, és a SOTE klinikáival kötött szerződést, mert nem érezte megfelelőnek az ottani ellátást."

A Parlament elfogadta Szócska Miklós válaszát.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink