2024. április. 16., kedd - Csongor.

Itt a szíved beszél: hívd a mentőket!

Ezzel a címmel számolt be egy új, beültethető egészségügyi eszközről, az AngelMed Guardian®-ról az Ergonomics in Design egyik cikke. Az eszköz vibrációval, hang- és fényjelzéssel figyelmezteti viselőjét, ha annak valószínűleg szívinfarktusa van; jelenleg folyik a klinikai kipróbálása.

Az Egyesült Államokban évente mintegy egymillió embernek van szívinfarktusa, és több mint 30 százalékuk azelőtt hal meg, mielőtt orvosi segítséget kérne. Noha széles körű edukációs kampányok folynak, amelyek során ismertetik a szívroham figyelmeztető jeleit, az első tünetektől a kórházba érkezésig eltelt átlagos idő immár több mint 10 éve 3 óra maradt.

Ezt az új eszközt az teszi különlegessé, hogy egyszerre többféle érzékszervre hatva figyelmezteti a beteget. Bár a vibrációs ingerlést helyenként használják a műtőkben és az intenzív egységekben az egészségügyi személyzet riasztására, önmonitorozó eszközben eddig még nem alkalmazták. Egyes beültethető szív defibrillátorok használnak hangingert, de kiderült, hogy ezt a betegek egy része – főleg az idősebbek – nem hallják meg.

„Az implantált eszköz által kibocsátott vibrotaktilis ingerlésnek két nagy előnye van” – mondja a cikk egyik szerzője, Mary Carol Day. „Először is a beültetett eszközt nem lehet úgy elveszíteni, mint egy hordozhatót. Másrészt a vibrációt sokkal nagyobb valószínűséggel érzékelik az emberek, mint a hangingert, amit például elfojthat a vastag öltözék, vagy azért nem hallja meg a beteg, mert zajos környezetben van vagy hallászavarban szenved.”

Itt a szíved beszél: hívd a mentőket!Az eszköz – amely körülbelül akkora, mint egy pacemaker, és a mellkas bal oldalára ültetik be – kétféle szintű riasztásra képes. A magas prioritású riasztás azt jelzi, hogy a betegnek szívrohama lehet, és azonnal hívnia kell a mentőket. Az alacsony prioritású riasztás csak annyit jelent, hogy az eszköz olyan állapotot észlelt, ami szükségessé teszi, hogy a beteg 48 órán belül felkeresse az orvosát. A hang- és fényjelzést az eszköz külső egysége szolgáltatja: piros, illetve sárga fényt és két különböző hangot tud kibocsátani.

Egy vizsgálatsorozatban, amelyben időseken tesztelték az eszköz dizájnját és felhasználóbarát voltát, bebizonyosodott, hogy a személyek jól meg tudják különböztetni a magas és az alacsony prioritású vibrációs jelzéseket, és ennek megfelelően tudnak eljárni. A kísérleti személyek azt is elmondták, hogy nagyon jónak tartották a jelzések redundanciáját, vagyis azt, hogy egyszerre kaptak vibrációs, fény- és hangjelzést.

Az eszköz kidolgozói azt remélik, hogy megkapják az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától (FDA) az engedélyt az AngelMed Guardian® árusítására.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)