hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jaj a szegényeknek!

Az OECD legutóbbi országtanulmányából idéz újabb, egészségüggyel kapcsolatos adatokat a Napi.hu – kevés közöttük az elégedettségre okot adó.

Magyarországon az egészségügyi kiadások 62 százalékát állami költségvetésből finanszírozták 2012-ben, szemben az OECD 72 százalékos átlagával – írja a lap. Ez az arány a szomszédos országokhoz képest is alacsonyabb. A kiadások fennmaradó részét a páciens saját zsebből finanszírozza, miután a magánegészségügyi biztosítás nagyon kis szerepet kap a magyar rendszerben.

Az egészségügyi kiadások pácienseket terhelő része viszont 2007 és 2012 között jelentősen, 26-ról 29 százalékra ugrott, ami pont 10 százalékponttal magasabb, mint a 2012-es OECD-átlag. A jelentés kiemeli, hogy 2012-ben a saját zsebből finanszírozott egészségügyi kiadások mind az OECD, mind a szomszédos országokhoz képest magasak voltak, a háztartások összkiadásának a gyógyszerekre fordított, saját zsebből finanszírozott része elérte a 4,2 százalékot - szemben a kelet-közép-európai országok 2,5 százalékos aránnyával. Ez a szakadék az átlagos jövedelemkategória alatt még nagyobb volt. Az állampolgárokat terhelő egyre növekvő "önrész" bizonyos társadalmi rétegek - különösen az alacsony jövedelmű csoportok - számára pénzügyi akadályt jelenthet az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben, hacsak ezt nem ellensúlyozza a kormány megfelelő intézkedésekkel - hívja fel a figyelmet a nemzetközi szervezet jelentése.

Az EU jövedelmek és életkörülményeket vizsgáló felmérése (SILC) szerint egyébként Magyarországon az alacsony jövedelműek több mint 15 százaléka nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz, ami háromszor akkora arány, mint a legmagasabb jövedelmi csoportba tartozók esetében. Ráadásul ez az egész EU-ban is az egyik legmagasabb arányt jelenti – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink