hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Magyarország 31 országból a 14. az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index alapján

Javult a hazai egészségügy megítélése

Az európai egészségügyi rendszerek rangsorában a magyar a 14. helyet foglalja el a fogyasztók véleménye alapján - egyebek között ez olvasható ki a csütörtökön Brüsszelben kiadott, "Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) 2008" című dokumentumból. Magyarország eszerint tíz helyet javított előző évi pozíciójához képest. Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index az európai egészségügyi rendszerek olyan, évente közzétett rangsora, amelyhez hat kulcsterületet vizsgálnak: a betegjogokat és a betegtájékoztatást, az e-egészségügyet, a várólisták hosszát, az eredményességi mutatókat, a szolgáltatások típusát és elérhetőségét, valamint a gyógyszerellátást.


Az EU egészségügyi rendszereit évente méri fel az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index, amely 31 országot értékelve tette a 14. helyre a magyar egészségügyet. A rangsort Hollandia vezeti 839 ponttal, utána Dánia (a Diabetes Index 2008 első helyezettje), Ausztria (az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index 2007 legjobbja), Luxemburg, majd Svédország következik.
Hat kategóriában, 34 teljesítménymutatót vizsgálva, Magyarország 647 pontot ért el a maximális ezerből. A jobb helyezés alapja a javuló betegtájékoztatás, például a bevezetett Dr.Info szolgáltatás, ami az orvosnyilvántartás, a szolgáltatói katalógus, a gyógyszerkönyv és az egyéb egészségügyi információkat tartalmazó tudástár igényes kísérlete.
Magyarország azért is javított helyzetén, mert nagy számú specialistával rendelkezik; fül-orr-gégészekkel, szemészekkel, onkológusokkal, traumatológusokkal, sebészekkel, nőgyógyászokkal, urológusokkal, bőrgyógyászokkal, pszichiáterekkel és addiktológusokkal - áll a dokumentumban. Arne Björnberg, az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index kutatási igazgatója szerint a magyarok "jó munkát végeztek a betegek jogai, a tájékoztatás és az internetes egészségügyi portálok terén". Ennek ellenére - tette hozzá -, ha az egészségügy tényleges teljesítményéről van szó, "Magyarország lejjebb kerül a rangsorban".
Johan Hjertqvist, aki az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexet készítő Health Consumer Powerhouse elemző és információs szervezet elnöke, a mutatók alapján úgy vélekedett, hogy Magyarország a gyógyszerellátás színvonalának emelésével is javíthatná saját pozícióját az európai országok között.



MTI/Medical Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés