hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Jelentős bércsökkenéstől félnek az egészségügyiek

Több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek haza az egészségügyben dolgozók, ha eltörlik a délutáni és csaknem negyedére csökkentik az éjszakai műszakpótlékot - írja az MR1 Kosssuth Rádió honlapja.

A Munka Törvénykönyvének tervezett módosításáról csütörtökön egyeztettek a szakszervezetek a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A szakszervezetek politikai vitát szeretnének és három oldalú egyeztetést, ahol a munkaadók is jelen vannak. A tárca egyelőre csak annyit ígért, megvizsgálja, mely javaslatok építhetők be a tervezetbe.

Krisztina tizenhét éve dolgozik ápolóként egy hematológiai osztályon, többnyire éjszakás műszakban. Azt mondja a fizetése harmadát veszítené el havonta, ha csökkentenék, illetve eltörölnék a műszakpótlékot. „Ez harmincezer mínuszt jelentene, de huszonötezret biztos’. Itt tényleg nem lehet aludni éjszaka, itt éjszaka is vannak vénás gyógyszerek, szájon át beadandó készítmények, tehát itt tényleg nincsen alvás. De nem is fogunk éjszakázni attól a perctől kezdve, hogy ez bekövetkezik. Nagyon rossz ötletnek tartjuk” – mondta a rádiónknak nyilatkozó kórházi ápoló.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta a Krónikának, hogy legalább ötven-hatvan ezer dolgozót érintene a módosítás. Aki sokat éjszakázik, annak harminc-harmincöt százalékkal csökkenne a fizetése. Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke, aki részt vett a minisztériumi egyeztetésen, azt mondja, csupán két dolgot ígért a tárca: egyrészt azt, hogy megvizsgálják, mely javaslataikat tudják támogatni, másrészt azt, hogy jelzi a kormánynak a szakszervezetek igényét a három oldalú egyeztetésre. Gaskó István szerint a háromoldalú egyeztetés indoka, hogy a felvetődött kérdéseket a a munkaadók nélkül nem lehet megbeszélni.

A teljes cikk az MR1 Kossuth Rádió oldalán olvasható, a beszámoló meghallgatásához kattintson ide!

(forrás: Kossuth Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés