hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jövőre is tanácskoznak

Egészségügyi ágazati érdekegyeztető fórum összehívását kezdeményezik jövőre azok a szervezetek, amelyek most egy esetleges ágazati kollektív szerződésről tárgyalnak - derült ki az államtitkárság közleményéből.

Folytatódtak az egyeztetések az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javításáért a reprezentatív szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, az ágazati kamarák és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága között - tájékoztatta az államtitkárság kedden az MTI-t.

Közleményükben azt írták: a tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy a jövőre folytatódó tárgyalásokon kezdeményezik az egészségügyi ágazati érdekegyeztető fórum összehívását, és "keresik annak lehetőségét, hogy az ágazat szereplőire vonatkozó kollektív szerződést írhassanak alá".

A legutóbbi tárgyaláson részt vett a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség képviselője - ismertették.  Felidézték: a tárgyalások májusban kezdődtek "az ágazati béke" megteremtéséért az egészségügyi ágazati sztrájkbizottság egyik követelésére, az államtitkárság kezdeményezésére.

Néhány órával korábban Lukács László György (Jobbik) a Debreceni Egyetem klinikai központja előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy pártja január elején összehívja a nemzeti egészségügyi kerekasztalt, ahol a politikai szereplők, az ágazat irányítói, a szakszervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, az egészségügyi szakmai testületek, a tudomány képviselői együtt határozhatnak arról a nemzeti minimumról, amelyet azonnal meg kell tenni a magyar egészségügy érdekében. Szerinte a kormánynak, illetve az egészségügyi államtitkárnak nincs oka arra, hogy ne csatlakozzon a kerekasztalhoz, sőt "a tempót is diktálhatják" a megoldás érdekében.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink