hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jövőre jön a nemzeti megélhetési bér - Angliában

Az angliai álláspiac kettészakadása megváltoztathatja a magyar kivándorlók összetételét is: míg a szakképzetlenek kiszorulhatnak onnan, a képzetteknek még könnyebb lesz helyet találni – írja a HVG.hu.

A változást az indítja el, hogy jövő áprilistól bevezetik a nemzeti megélhetési bért, ami azt jelenti, hogy a 25 év feletti dolgozóknak óránként legalább 7,2 font bért kell fizetni. A betanított munkások jelentős része (köztük sok magyar kivándorló) jelenleg a bruttó 6,7 fontos minimálbért kapja, amely ugyan első látásra nem tűnik sokkal kevesebbnek a 7,2 fontnál, de havi összesítésben már jókora összeg a munkáltatónak. Ráadásul ez csak a kezdet, mert 2020-ig a megélhetési bér összege óránként 9 fontra emelkedik.

A brit kormány úgy számol, hogy a munkáltatói terhek növekedése összesen 60 ezer állás megszűnéséhez vezet, a frissebb, konkrét céges visszajelzésekre épülő piaci előrejelzések viszont ennél jóval borúsabb képet festenek.

A szakképzettséget igénylő, magyaroknak is tipikusan elérhető állásokban azonban már jelenleg is 9 font körül, vagy magasabban van az órabér, így ezeket a szakmákat érintetlenül hagyja a nemzeti megélhetési bérminimum. A kamionsofőrök óránként 10-13 fontot is megkeresnek, a vasbetonszerelőket 10,5 fontért kapkodják el, egy ápoló 13-18 fontig is feltornászhatja a bérét – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink