hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kasszasöprés: ösztöndíjakat osztottak az intézményeknek

Az idei 7 milliárdos egészségügyi „kasszasöprés” eredményéről, az összegnek a 339 intézmény közötti szétosztásáról közölnek részletes listát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.

„7 milliárd forintot biztosít a kormány az E-alap maradványból az egészségügyi intézményeknek.  A járóbeteg-szakellátás ösztönzésére 4,7 milliárdot, a várólista csökkentésben való aktív részvételért 1 milliárd forintot, az onkológiai diagnosztikában vállalt többlet tevékenységért 800 millió forintot, míg az egynapos ellátások ösztönzésére 500 millió forintot kapnak az E-alap maradványból” – írta közleményében az egészségügyi államtitkárság.

A közleményből az is kitűnik, hogy az elosztással meghatározott szolgáltatói tevékenységeket, viselkedéseket kívántak ösztönözni.

A járóbetegellátás fokozottabb használatát kívánják támogatni azzal, hogy az ide jutó majd’ ötmilliárddal a finanszírozási keretet legfeljebb 10 százalékkal meghaladó többletteljesítmény teljes alapdíjon történő utólagos elszámolását finanszírozzák.

Az 1 milliárdot a várólista-kurtításban aktívak között osztják el az elvégzett többletműtéteik arányában.

Egy 244,7 millió keret a daganatos indikáció gyanújával kért képalkotó eljárások preferálásának gyakorlatát kívánja támogatni – ebből azon 14 napon belül ellátott esetek után lehet megkapni utólag a „rákprémiumot”, amelyeknél  a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést, ugyanakkor sor került műtéti beavatkozásra. 500 milliót a rendelkezésre álló keretük felett elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok értékének arányában osztanak szét ugyancsak az onkológiai ellátást támogatandó.

Az egynapos beavatkozások „népszerűségét” igyekszik növelni az az 526,6 millió, amit az idén végzett ilyen ellátásaik arányában osztanak szét a szolgáltatók között.

A részletes lista innen tölthető le.

 

(forrás: OEP)

cimkék

hirdetés

Könyveink