hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kellene orvos, szappan, bkv-jegy... – a hatóság gondolkodik

A 168 Órában megszólal egy a szabadidejében a pályaudvarokon várakozó, sokszor ott éjszakázó menekülteknek segítő gyermekorvos, riasztóak a tapasztalatai.

“ – Ők is emberi lények, akiknek nem volna szabad meghalniuk azért, mert teljesen magukra hagyja őket a világ – idézik az ovost. – Amikor abbahagyom a munkát akkor jövök segíteni, leginkább az esti meg éjszakai órákat tudom erre szánni. Borzasztó állapotban érkeznek ide a migránsok, fizikailag leromlottan, piszkosan, nagyon fontos lenne a higiénia feltételek biztosítása, a mosdók, vécék biztosítása. Mostanában több száz ember alszik az Eiffel térnél a parkban, kisgyerekes családok egy darab nejlonzacskón a fal mellett.... Nekik sok esetben csak a rajtuk lévő ruhájuk van. Sok a légúti betegség, bőrbetegség, a menekülők egy része jobban táplált, aki nagyon alul táplált az már otthon is olyan volt, nyilván azért indult el, mert ott sem volt mit ennie."

Amikor arról kérdezték, milyen egészségügyi, orvosi segítség érkezik a hatóságoktól, így válaszolt:

“ – Semmi. Csak a hétfői hasmenéses ügy után tudtam az ÁNTSZ-szel kapcsolatba lépni, pedig már a múlt héten jeleztem nekik telefonon, hogy dráma van. Akkor azt mondták: tudnak róla, s gondolkodnak mit lehet tenni. Felhívtam a bicskei tábort is, hogy szívesen kimennék önkéntes orvosként segíteni. Azt mondták: jó, nagyon örülnek nekem, de engedélyt kell kérnem a menekültügyi hatóságtól. Őket is megkerestem, mondták, hogy írjam le, mit szeretnék csinálni és adjam meg a személyes adataimat, hogy belépési engedélyt készítsenek. Én ezeket elküldtem, de azóta – tíz napja – nem kaptam választ a menekültügyi hatóságtól” – olvasható a 168ora.hu-n.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink