hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Két egészségpénztárnál is kifizetési tilalmat rendelt el az MNB

A Magyar Nemzeti Bank átmeneti kifizetési tilalmat rendelt el a Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztárnál és a PRO V1TA Első Magyar Kiegészítő Egészségpénztárnál.

A korlátozás időszakában - a határozatok kézhezvételétől számított maximum 180 napban - a tagok csak a DRB bankcsoportnál lévő pénztári vagyon feletti rész arányában vehetnek igénybe szolgáltatást, a kilépő vagy átlépő tag követelése pedig egyelőre nem teljesíthető.

Amennyiben a korlátozás ideje alatt egy tag más pénztárba lépne át vagy kilépne az érintett egészségpénztárakból, a tilalom feloldásáig nem lehet kifizetni követelését. A tagok továbbra is igénybe vehetik egyéni egészségszámláik terhére a pénztárak szolgáltatásait, azonban csak a jelenleg a DRB Bankcsoportnál lévő pénztári vagyon hányadán felüli mértékig. A jegybank egyúttal azt is előírta, hogy az érintett egészségpénztárak legkésőbb 2015. április 1-jéig küldöttközgyűlésen ismertessék a helyzetet a pénztártagokkal.

Az intézkedés kapcsán érintett két pénztár taglétszáma mindösszesen 3 százalékát teszi ki a teljes hazai egészségpénztári szektornak.

A jegybanki intézkedés oka, hogy a Honvéd Egészségpénztár a DRB bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a PRO V1TA Egészségpénztár pedig a BRB-nél és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél tartotta pénztári vagyonának jelentős részét.

Az MNB hétfőn visszavonta a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek tevékenységi engedélyét, mivel a bankok eszközeinek értéke nem fedezi a velük szembeni követeléseket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink