hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Két sugárforrású CT

Minden második szívkatéterezés kiváltható?

Németországban évente több mint félmillió szívkatéterezést végeznek koszorúérbetegeken. Müncheni szakértők szerint a CT-technika újdonsága feleslegessé teheti a katéteres vizsgálatok mintegy felét.

Két, párhuzamos rotációs mozgást végző sugárforrással és két detektorral működik az a CT-berendezés (dual-source-CT, DSCT), amely fontos szerephez juthat a kardiológiai diagnosztikában. A módszer jelentősen javítja a kép minőségét és gyorsítja a képalkotást. Sebessége akkora, hogy tachycardia vagy aritmia esetén is éles felvételeket lehet vele készíteni.
Az új típusú CT valódi alternatívát jelent a koszorúér-diagnosztikában alkalmazott szívkatéterezéssel szemben, fejtette ki dr. Christoph Becker egyetemi magántanár (Ludwig-Maximilians-Universität, München) a német radiológusok 87. kongresszusán. Mint ő és munkatársai vizsgálatukban megerősítették, a két sugárforrással működő CT széles szívfrekvencia-tartományban megbízhatóan jó képminőséget ad.
A vizsgálat nem tart tovább 10 percnél, és járóbeteg-rendelésen gond nélkül elvégezhető. Nemcsak lényegesen kevésbé megterhelő a beteg számára a katéterezésnél, hanem költségkímélő is, hangsúlyozza a müncheni radiológus. Mivel a hagyományos CT-felvétel nagy szívfrekvencia mellett nem ad pontos eredményt, ilyen vizsgálat előtt a betegeknek béta-blokkolót kell bevenniük. Az új eljárás ezt is szükségtelenné teszi.
A két sugárforrással működő CT azért nem helyettesítheti minden esetben a katéterezést, mert az olyan terápiás eljárások, mint a perkután transzluminális coronaria- angioplasztika (PTCA) és a stent-behelyezés, mindenképpen invazív beavatkozást kívánnak. Az évi 600 000 németországi szívkatéterezés felét azonban kizárólag diagnosztikai célból végzik, így évente 300 000 német beteget komoly testi és lelki tehertől szabadíthatunk meg a katéterezést helyettesítő újfajta CT-vizsgálattal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés