2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ki fog ágytálazni?

Szakértők szerint sürgősen meg kellene adni a brit állampolgárságot minden olyan EU-állampolgárnak, aki több mint hat éve a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (National Health Service, NHS) dolgozik. A többieknek pedig garantálni kell a tartózkodási engedélyt, írja a hvg.hu.

Az Institute of Public Policy Research szerint az 57 ezer uniós polgár nélkül összeomlik a közegészségügy rendszere Nagy-Britanniában.

Minden tizedik bejegyzett orvos az EU állampolgára az Egyesült Királyságban. Ha a Brexit megvalósul, akkor az uniós munkavállalók jogilag furcsa helyzetbe kerülhetnek. Három millió emberről van szó. A számuk pedig valószínűleg még növekszik is addig, amíg a kilépés érvénybe is lép – írja a Guardian alapján a hvg.hu.

Jelenleg az állampolgárság szabályozása Nagy-Britanniában borzasztóan bonyolult. Ennek egyszerűsítését javasolja a szakértői csoport. Mindenekelőtt azt, hogy az egészségügyben dolgozó uniós polgárok úgy lehessenek Őfelsége alattvalói, hogy ne kelljen kifizetniük az 1200 fontos meglehetősen borsos illetéket.

Az NHS általános bírálat tárgya Nagy-Britanniában. Az angol orvosok jelentős része nem hajlandó ott munkát vállalni. Sokan közülük emigrálnak Amerikába vagy Ausztráliába. Ott magasabbak a bérek és jobbak a munkakörülmények. Az NHS-nek jelenleg körülbelül 1,2 millió munkatársa van. Ennek mintegy 5 százaléka, 57 ezer ember az EU polgára. A regionális NHS központok kezdeményezhetnék esetükben az állampolgárság megadását, javasolják a brit szakértők, akik nyomatékosan hangsúlyozzák: az uniós doktorok és ápolónők nélkül összeomlana a közegészségügy rendszere Nagy-Britanniában.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink