hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ki kéri a számlát?

„Államilag szervezett gyilkosságok” – címmel ír a Népszava az egyedi méltányosságból megítélt gyógyszertámogatás szabályaiak tervezett módosításáról, mely ellen több szervezet is tiltakozott.

(Mint beszámoltunk róla, a ritka betegségekben szenvedők szervezete és az  innovatív gyógyszergyártók érdekképvielete is közleményben tiltakozott a már a parlament asztalára került kormányzati tervezet elfogadása ellen.)

Magyarországon évek óta állnak új, korszerű készítmények engedélyezési eljárásai, betegszervezetek szerint már azok a csatornák is kiépültek, amelyek a ritka daganatos betegségekben vagy egyéb ritka kórban szenvedők kezeléséhez például Szlovákiából szerzik be a legújabb gyógyszereket – írja a Népszava. – Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének (Bemosz) elnöke a Népszavának úgy fogalmazott, hogy az egyedi méltányossági kérelmek elbírálása eddig is olyan lassú és kiszámíthatatlan volt, hogy sokszor nem is lehetett már megkezdeni a terápiát, mert mire megjött az engedély, a betegnek csak napjai maradtak hátra. Ugyanez a véleménye Simon Tamás professzornak is. A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint az orvosi véleményezés után eddig is jöttek a gazdasági szakemberek, akik kimondták a végső döntést egy ember életéről vagy haláláról azzal, hogy eldöntötték: fizeti-e társadalombiztosítás a kezelésüket és ha igen, meddig. Egy veserákban szenvedő ember legújabb terápiája havonta másfél millió forintba kerül, az ő sorsuk mostantól a gyógyszergyárak kezében lesz, az állam lemond róluk – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink