hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Kifelejtették a betegeket az egészségügyi törvényből

Inkább csak gesztus értékű lépéseket tartalmaz a kormány új egészségügyi törvénycsomagja - a Policy Agenda legfrissebb elemzését a 168óra ismerteti.

"Az elemző intézet megállapítja azt is: a kormány továbbra sem tervez jelentős változásokat az egészségügyben. Szerintük a benyújtott törvénycsomag mindössze 8 százaléka érinti a lakosságot."

A lap emlékeztet, hogy a Policy Agenda még a választások után jelentette meg elemzését a lehetséges forgatókönyvekről az egészségügy terén. Három lehetőséget vázoltak fel akkor: : 1. érdemi lépések helyett kommunikáció, konfliktus menedzsment, 2. óvatos, de határozott lépések taktikája, 3. reformok minden áron.

Most – állapítják meg az elemzők – minden jel arra utal, hogy a Fidesz a kommunikációt és a konfliktusok kezelését választotta, nagy átfogó reformra nem számíthatunk. A Policy Agenda arra is felhívja a figyelmet: az idő előrehaladtával csökken az esélye annak, hogy a kormány belefog az egészségügyi reformba, hiszen a választások közeledtével voksokat veszíthetnének a nagy átalakítással.

Dózsa Csaba egészségügyi kutató azt mondta a 168 órának: a reformokat bármikor el lehet kezdeni, de egyvalamivel számolni kell: egy-egy nagyobb átalakítás átfutási ideje 6-8 év lehet. Vagyis minél később kezdik, az eredmény is annál elérhetetlenebb távolságba kerül. A szakember szeptemberben úgy fogalmazott:„Az egészségpolitika megvárja, míg összecsapnak a hullámok”.

A Policy Agenda megállapításai szerint a kommunikációs dömping már a nyár elején elindult, amikor meghirdette a minisztérium, hogy felmérik a kórházak adósságát. Ugyanakkor pontosan lehet tudni, hogy nincs elegendő tartalék a költségvetésben egy több tízmilliárdos konszolidációra. Dózsa Csaba is azt mondja: az elkövetkező két-három évben nem lehet arra számítani, hogy a támogatások reálértéke nőni fog. A szűkös keretekből kell minél hatékonyabban gazdálkodni. Ehhez azonban elengedhetetlen lenne egy valódi reform.

A teljes cikk a 168óra oldalán olvasható!

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink