hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kimerült orvosok - Mit csinál az ÁNTSZ?

A FAKOOSZ felhívását olvasva, joggal vetődhet fel bárkiben a kérdés: a bajba jutott területen dolgozó, elfáradt orvosokon miért nem a tisztiorvosi szolgálat segít? Miért nem „vezényel” pihent kollégákat a térségbe?

Folyamatosan érkezik a segítség

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége keddi felhívása óta máris húszan, többségében térségi orvosok jelentkeztek segíteni a borsodi Felsőzsolcára. Rájuk főképp a jelenleg tábori körülmények közt zajló alapellátás biztosításához van szükség. A borsodi rendelőkben esett kár mértékét még csak találgatni lehet.

Az árvíz sújtotta Felsőzsolcán szerdáig hat orvos dolgozott 12 órás műszakokban, de csütörtöktől, köszönhetően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kiküldött orvosi sátornak, felszereléseknek és segítő szakembereknek, a rájuk nehezedő teher csökken, és egy emberkímélőbb ügyeleti rendre tudnak átállni. A lakosság hepatitisz elleni tömeges beoltásához csak az árvíz levonultával kezdenek majd hozzá, egyelőre el is fogyott a gamma globulin oltóanyag, de Dudás Csilla háziorvos szerint ez nem jelent gondot, ugyanis Borsodban évtizedek óta nem regisztráltak hepatitiszes beteget. Ezért egy esetleges járványnak igen kicsi a valószínűsége, ám elővigyázatosságból mégis beoltják a területen élőket. Az igazi problémát a szalmonella és az E-Coli fertőzés okozhatja, ám ez ellen oltással nem, csak higiéniai előírások betartásával lehet védekezni, ami a jelenlegi körülmények között majdhogynem lehetetlen. Az ÁNTSZ egyelőre minden segítséget megad, de csak a levonulás után tudnak nekikezdeni a fertőtlenítésnek, és a károk mértékéről is ekkor kaphatunk majd teljes képet. Az viszont már látszik, hogy az otthonukat és ingóságaikat veszett, hatalmas lelki traumán átesett lakosság is szakember segítségére szorul. Dudás doktornő szerint jelenleg (és később még inkább) többet ér egy kedves szó, mint tíz oltás. A történtek feldolgozásában már most is pszichológus nyújt segítséget a zsolcaiaknak.

A segítőket is segíteni kell

Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa és a FAKOOSZ ügyvezető elnöke szerdán arról számolt be, hogy az érdekvédelmi szövetség bankszámlát nyitott azon kollégák megsegítésére, akik rendelőjében az árvíz kárt tett. Néhány nap alatt közel 250 000 forint gyűlt össze, és ez a szám folyamatosan növekszik. A károk mértékéről pontos adatok még nincsenek, de azokban a rendelőkben, ahol nem tudták idejében kimenteni az elektronikus berendezéseket, a pusztítás mértéke milliókra rúghat. A folyamatos orvosi ellátás sem csak Felsőzsolcán jelent gondot, hanem a térség többi településen is, különösen ott, ahol állandó háziorvos hiányában évek óta csak helyettesítés van. A megyének ezért nem csak most, de az elkövetkező hetekben, hónapokban is több orvosra lesz szüksége a normálisnál.

Mindeközben mit csinál az ÁNTSZ?

A FAKOOSZ felhívását olvasva, joggal vetődhet fel bárkiben a kérdés: a bajba jutott területen dolgozó, elfáradt orvosokon miért nem segít a tisztiorvosi szolgálat azzal, hogy megteremti a zavartalan betegellátáshoz szükséges feltételeket? Miért nem „vezényel” pihent orvosokat a területre? Miért egy háziorvosi szervezetnek kell közzétennie egy felhívást azért, hogy a biztonságos betegellátás érdekében ki tudják pihenni magukat kollégáik? Falus Ferenc a MedicalOnline által kérdésekre azt válaszolta, hivatalosan nem értesült a munkaerő gondokról. Úgy tudja, zavartalan az ellátás az árvíz sújtotta térségben. Ha egy orvos úgy érzi, hogy képtelen ellátni a saját ellátási körzetében élőket, akkor a kistérségi tisztiorvoshoz kellene fordulnia, aki intézkedik, és kijelöl egy másik kollégát a feladatra. Szerinte az önként vállalt munka aggályos, számtalan kérdést vet fel: milyen szerződés alapján vállalnak helyettesítést a kollégák, és vajon ki felel majd az esetleges hibákért? Ki viseli a felelősséget?

Pap Nikoletta
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink