hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kisebbségben a kamara elnöke zöldkereszt-ügyben

Nincs hálapénz: a gyerekorvosok kitűznék, a nőgyógyászok inkább nem - írja a Népszabadság.

Bár Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a közelmúltban több nyilatkozatában is ellenezte a rezidensszövetség kezdeményezését – hogy tudniillik, aki zöld keresztet viselve jelzi a betegeknek, hogynem fogad el hálapénzt, kapjon dupla fizetést –, egy felmérés szerint az orvosok többsége kész lenne kitűzni a „no paraszolvencia” jelét.

Elvben novembertől találkozhatnának a betegek a köpenyükön zöld keresztet viselő orvosokkal, akik így fejezik majd ki, hogy köszönik, de a kezelésért cserébe nem kérnek borítékot. A még igencsak távlatos tervek szerint a zöld keresztes mozgalomba bárki beléphetne, aki szerződésben vállalja, hogy semmilyen körülmények közt nem fogad el hálapénzt. Cserébe az egészségpolitika megduplázná a zöld keresztet viselők fizetését. A Magyar Rezidens Szövetség kalkulációja szerint a tapasztaltabb orvosok esetében ez havonta nettó 350 ezer forintos bért jelenthetne.

E kezdeményezés heves vitákat váltott ki az orvostársadalomban, Éger István szervezete nevében egyebek mellett azért utasította el a javaslatot, mert álláspontja szerint súlyos bérfeszültséget okozna. Az MR1 Kossuth Rádióban, majd az M1 Ma reggel című adásában is elmondta, a döntéssel egy pályakezdő fizetése több lehetne, mint egy javakorabeli orvosé. Az elnök a zöld keresztes mozgalom helyett az orvosi életpályamodell bevezetését szorgalmazza. Véleménye szerint ugyanis a bérrendszert egyben kell kezelni.

– Saját tévedésével és nem a mi javaslatunkkal harcol az orvosi kamara elnöke – mondta A Népszabadságnak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség vezetője. Szervezete ugyanis nemcsak a kezdő orvosokra, hanem a már az évtized óta pályán lévőkre is kiterjesztené a zöld keresztes mozgalmat.

A szövetség elnöke megjegyezte: tanulmányuk azt mutatja, az orvosok körülbelül kétharmada akar amozgalomba belépni, mert vagy jobban jár majd, vagy hasonló, de kiszámítható jövedelemhez juthat, mint a hálapénzzel. Hozzátette: viszonylag szűk az a réteg, amely most a jövedelmének kétszeresénél több hálapénzt kapna. A már elkészült hatástanulmányból kiderül, hogy például a gyermekgyógyászok 90 százaléka azonnal kitűzné a zöld keresztet, a hálapénzes szakmák közül pedig a szülészek voltak a legelutasítóbbak a mozgalommal szemben. De közülük is akadt támogató, főként azok, akiknek magánpraxisuk is van.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés