hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kiszáradás: A tél becsapja az embert

Télen, sportolás, illetve fizikai munka végzése közben könnyebb kiszáradni, mint nyáron – ennek a talán meglepő, de mindenképpen kerülendő jelenségnek az okairól is ír az MNO.

A modern, „lélegző” téli sportöltözetek könnyen átengedik a párologni készülő verejtéket, amely a hideg, de jóval szárazabb téli levegőben intenzívebben párolog, mint nyáron. Tehát sportolás közben szinte azonos a folyadékveszteségünk télen-nyáron – emlékeztet a lap. – Hideg környezetben fizikai munkát végzők körében például kimutatták, hogy akár testtömegük 3-8 százalékát kitevő vízhiány is kialakulhat szervezetükben

Robert Kenefick és munkatársai a New Hampshire-i Egyetemen kísérleteket végeztek azt kutatva, hogy a külső hőmérséklet hogyan befolyásolja a szomjúságérzetet. Az alanyok az egyetemi labor hűtőkamrájában 4 illetve 27 Celsius-fokos hőmérsékleten kocogtak futópadon, illetve várakoztak tétlenül azonos ruházatban. Eközben egy kérdőíven pontozniuk kellett a szubjektív szomjúságérzetüket. Az eredmények szerint aktivitástól függetlenül mintegy negyven százalékkal voltak kevésbé szomjasak a hidegben tesztelt önkéntesek. Vért is vettek tőlük, és ennek ADH-tartalma alátámasztotta az érzetüket: hidegben alacsonyabb volt a folyadékhiány hatására keletkező hormon koncentrációja.

A kutató lehetséges magyarázattal is szolgált a jelenségre. Eszerint hidegben a bőrfelülethez közeli erek összehúzódnak, hogy minimalizálják a hővesztést (ezért sápadunk). A felületi erekből kiáramló vér a test mélyebb tájain halmozódik föl, ami ott növeli a vér térfogatát, és csökkenti nátriumkoncentrációját. A szomjúságreceptorok emiatt nem érzékelik olyan intenzíven a folyadékhiányt, a hipotalamusz pedig ennek megfelelően nem csökkenti a vizelet térfogatát és nem utasítja folyadékfelvételre a nagyagyat. Magyarul a hideg becsapja szervezetünket.

Hogy a téli dehidratáció elkerülése nem csak a rekreációs testedzést végzők számára fontos, jól mutatja, hogy az amerikai hadsereg hivatalos honlapján is figyelmeztetnek, hogy a folyadékpótlás időzítésében nem szabad a szomjúságra hagyatkozni. Sokkal megbízhatóbbak az egyéb élettani tünetek, legfőképpen a vizelet színe. Ha világossárga, akkor megfelelő a hidratáltság, ha sötétebb, valójában szomjasak vagyunk, még ha nem is érezzük” – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink