2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kitört a kanyaró Romániában

Kanyarójárvány van Romániában – jelentette be szerdán a bukaresti egészségügyi minisztérium, arra hivatkozva, hogy az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség két kisgyerek halálához vezetett, egy harmadik esetében pedig feltételezhető, hogy a kanyaró volt a halál oka.

A tárca szerint nemcsak a fertőzések száma, hanem terjedési sebességük is roppant riasztó, tekintettel arra, hogy tavaly egész évben összesen hét kanyarós megbetegedés történt az országban – számolt be az MTI. Az egészségügyi minisztérium a „felelőtlen oltásellenes kampányt” teszi felelőssé a járványért. Romániában ugyanis a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő megtagadja a védőoltások beadatását gyermekének, abban a meggyőződésben, hogy sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora a megelőzés valószínűsége. A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya így egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz.

A három halálos áldozat egy év alatti csecsemő volt, tehát még nem érték el azt a kort, amikor beolthatták volna őket, de a minisztérium közleménye szerint a csecsemők nem betegedtek volna meg, ha a nagyobb gyerekek között nem lettek volna olyanok, akik őket megfertőzzék. A legtöbb (több mint kétszáz) kanyarós esetet Kolozs és Beszterce-Naszód megyében regisztrálták, Maros megyében 145, Arad megyében pedig 113 fertőzést jegyeztek fel. A két igazolt halálos eset is Arad megyében történt.  Az egészségügyi minisztérium felhívást intézett a szülőkhöz, hogy tartsák be a védőoltások orvosilag javasolt menetrendjét és járuljanak hozzá gyermekeik beoltásához.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink