2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kolumbiában gyermekeket öl az alultápláltság

Csak 2016-ban eddig huszonkilenc öt év alatti gyerek halt meg valószínűsíthetően alultápláltság következtében, derül ki a kolumbiai Országos Egészségügyi Intézet (INS) adataiból, melyeket a Latin-Amerika Társaság honlapja idéz.

Az INS legújabb jelentésében az áll, hogy az elhunyt gyerekeknek „különböző betegségei voltak, amelyek fő oka az alultápláltság volt”, és ez a haláluk „legvalószínűbb oka is”, írja a lap.

Bár mindegyik gyermek öt év alatti volt, de 79 százalékuk az egyéves kort sem érte meg, és 55 százalékuk lány volt, teszi hozzá a jelentés.

A halálesetek többsége három megyében történt, Magdalenában (17,2 százalék), La Guajirában (10,3 százalék) és Tolimában (10,3 százalék).

Az alultápláltság régóta probléma Kolumbia vidéki területein, különösen a La Guajira-i őslakos közösségekben. A múlt héten a helyi sajtó arról számolt be, hogy több mint 4770 őslakos gyermek halt éhen az elmúlt tíz évben Guajirában. Decemberben az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság kérte a kolumbiai kormánytól, hogy tegyen többet a La Guajira szegénységtől sújtott régióiért, miután őslakos vezetők keresetet nyújtottak be a kormány ellen elhanyagolás miatt.

hirdetés

Könyveink