hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Könnyítették a menekültek egészségügyi ellátásának elszámolását

Újabb, a honlapjára kifüggesztett tájékoztatóval segíti az OEP, hogy a menekülteket sürgősségi egészségügyi ellátásban részesítő szolgáltatók könnyebben jussanak a pénzükhöz.

A Magyarország területére belépő migránsok egészségügyi ellátásnak finanszírozásában azok az esetek jelentenek problémát, amelyekben az ellátást igénylő beteg nem jutott el az elismerését kérő státuszba, nem adott be kérelmet a menekültügyi hatósághoz – állapítják meg a honlapon. Jellemzően a zöldhatáron elfogott emberekről van szó, akik láthatóan rossz egészségi állapotban vannak, ezért a határrendészet/rendőrség indokoltnak látja azonnali orvosi ellátásukat. Ez lehet háziorvosi praxis, járóbeteg-szakellátó vagy fekvőbeteg-ellátó intézmény is.

Mivel a betegnek nem volt lehetősége beadni a menekültstátusz iránti kérelmét, nincs olyan azonosítója (igazolványa), amelyet a BÁH elfogadna az ellátásuk finanszírozására. Az ellátás megtörténte után a migránsok nagy része továbbutazik, nem jelentkeznek a számukra kijelölt befogadó állomáson és elhagyják Magyarország területét. Jövedelemmel, lakcímmel nem rendelkeznek, tehát behajthatatlan az eü. intézmény számára az ellátás fedezete. Az érintett személyek a befogadási eljárásnak az elismerési eljárás megindítása iránti kérelem benyújtása előtti szakaszában vannak.

Mivel a Magyarország területén tartózkodók részére igénybevétel alapjául szolgáló jogviszony előzetes igazolása nélkül biztosítani kell járványintézkedéseken túl a mentést és a sürgős szükség szerinti ellátást, ez az elismerési eljárás megindítása iránti kérelem benyújtása előtt is jár a menekülteknek.

Az egészségügyi szolgáltatók kötelesek vizsgálni, hogy ellátások költségei behajthatóak-e – emlékeztet a tájékoztató, de egyúttal hozzáteszi, hogy az elszámolásnál használandó „S” téritési kategória esetében  a „szolgáltató fizetési felszólítással érvényesíti követelését” feltételt menedékes, menekült esetén az OEP nem vizsgálja. Az oep.hu-n olvasható tájékoztató a továbbiakban tételesen megadja, hogy a szolgáltatás elszámolásához milyen adatokat kér az eset jelentésekor a pénztár.

 

(forrás: OEP)

cimkék

hirdetés

Könyveink