hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Konyha-politikát sürgetnek

A táplálkozás globalizációjának egészségi, gazdasági és területfejlesztési kockázatairól ír az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának egy tanulmánya alapján a Népszava.

Az International Center for Tropical Agriculture által vezetett kutatásokból kitűnt – írják  –, hogy az étrend folyamatban lévő homogenizálódása legalább ötven év óta hordoz negatív következményeket a táplálkozásra és az élelmiszer termékeinek globális biztonságára nézve. A jelenlegi nyugati étrend uniformizálása sok afrikai és ázsiai országban kedvez a jóléti állam betegségei növekedésének – a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a metabólikus szindrómáig – amelyek kapcsolatban vannak a magas feldolgozottságú ételek túlzott fogyasztásával.

Eduardo Missioni orvos és a milánói Bocconi egyetem kutatója szerint „a piacok egységesítése egyre gyorsabb, és különböző globális erők az egyes államokra gyakorolt politikai befolyásukkal károsan hatnak az egészségre. Központi koordinációra lenne szükség azért, hogy ne engedjék meg a multinacionálisoknak, hogy csak a profit maximalizálására gondoljanak” – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink