hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kórházak egy holdingban

A Szent Imre, a Dél-pesti és a Péterfy Sándor utcai kórház mellé a Megyeri híd valamelyik oldalára még ebben a ciklusban új intézményt építenének - írja a Népszabadság.

Miközben a szocialisták és a Fidesz szakpolitikusai a nyilvánosság előtt arról vitatkoznak, ki kitől lopta el a budapesti kórházak holdingosításának ötletét, a háttérben már csaknem elkészült az új kórházi struktúra. Az új modell kialakításáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyeztetésre várja Pesti Imrét.

Amint arról a MedicalOnline is beszámolt, holdingban működtetné a fővárosi kórházakat a Fidesz. Az új formával a szabolcsi példa alapján a fideszes Pesti Imre rukkolt elő, aki, ha pártja sikeresen szerepel az önkormányzati választásokon, várhatóan az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes lesz.

A Népszabadság úgy tudja, a szakértők már elkészítették az új feladat- és intézményi struktúrát is: eszerint a korábbi lobbicsoportok akaratának szerkezeti érvényesülése helyett egységes, a beteg számára is érthető szakmai szerkezetet alakítanának ki. Például a sürgősségi, az onkológiai, a gyermekgyógyászati, a kardiológiai ellátást a város négy, jól megközelíthető pontján elhelyezett centrumba szerveznék. A sürgősségi ellátásra szorulókat négy nonstop betegfogadó központ látja majd el.

A tervek szerint a már meglévő Szent Imre, a Dél-pesti és a Péterfy Sándor utcai kórház mellé a Megyeri híd valamelyik oldalára még ebben a ciklusban új intézményt építene a leendő fideszes városvezetés.

A lap szerint azonban sok még a tisztázatlan kérdés. Így ismét felvetődik a Szent János kórház ügye: lehet-e a meglévő struktúrára építve jól működő intézménnyé alakítani, vagy sem? Mint ahogyan egyelőre az is kérdés, hogy felújítsák-e az értékes budai telken lévő épületeket, vagy költöztesse-e a főváros az intézményt – a Semmelweis Egyetemmel megegyezve – a Kútvölgyi úti tömbbe. Hasonló probléma vetődik fel a Fiumei úti traumatológiai centrum kapcsán. Már elkészült az a jogszabályjavaslat, amely megint országos intézeti rangot adna a most a Péterfy Sándor utcai kórház részeként működő intézménynek. Döntés viszont csak az önkormányzati választások után várható.

Az onkológiai centrum az Uzsoki kórház lenne, ezért az intézet már meglévő onkoradiológiai centruma mellé telepítenék a társszakmákat is. Az infarktusos ellátóhelyeket a mostani három helyett szintén négy centrumba szerveznék, de emellett csökkentenék a szívsebészeti ellátóhelyek számát. A holding pszichiátrai centruma a Nyírő Gyula Kórházban lenne, amelynek feladatai közé tartozna a drogproblémákkal küszködők ellátása is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy az intézmények holdingba szervezése az egyik lehetséges változata a kórházak hatékony működtetésének. Részletes, kidolgozott javaslatával várják egyeztetésre Pestit.

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink