hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kórházi remények: forrásnövelés, bezárás, államtalanítás

Velkey György (Magyar Kórházszövetség), Rásky László (Orvostechnikai Szövetség) és Sinkó Eszter (Egészségügyi Menedzserképző) ciklus eleji várakozásait idézi meg a Napi.hu.

Mindenekelőtt az állam deklarálja, hogy kinek, milyen egészségügyi ellátás jár – jelzi a szerinte egyik legfontosabb feladatot Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Társadalmi egyeztetést tart szükségesnek a fekvő- és járóbeteg-ellátási, valamint a segédeszköz-ellátási alapcsomag definiálásához, annak eldöntéséhez, hogy kinek, milyen ellátást, és mennyiért és miből finanszíroznak. Középtávon azt is meg kell határozni, hogy mely kórházakat kell még bezárni – teszi hozzá.

A Magyar Kórházszövetség az egészségügyi infrastruktúra fejlesztéséhez további forrásokat  igényel. Át kell térni a betegközpontú ellátásra és a minőségügyi akkreditációs rendszer bevezetésére. A népegészségügyben a kórházaknak nagyobb szerepet kell vállalni,  mondta  a lapnak a többi között Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki egyfajta egészségházzá, egészségfejlesztést is felvállaló központtá alakulást szorgalmaz.

Elsőként az önálló, legfeljebb a szociális ágazattal összevont egészségügyi tárca létrehozásának szükségességét említette Sinkó Eszter egészségpolitikai elemező, az Egészségügyi Menedzserképző programvezetője. Rögtön ezután kiemelte, hogy ha a kormány a jelenlegi forrásokból akarja működtetni az ellátórendszert, akkor nem halogatható a további átalakítás, karcsúsítás. Egyébként szerinte a kórházaknak nem szabad tartósan állami tulajdonban maradniuk – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink