hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kormányzati lépések az egészségesebb iskolai étkeztetésért

Felveszi a harcot a növekvő gyermekkori elhízással az amerikai kormány - az új szövetségi iránymutatásokat adott ki az egészségesebbek iskolai étkeztetésért.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által kiadott ajánlások - melyek 15 éve az első változásokat jelentenék az étkeztetésben - kevesebb só és zsír, valamint több gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona, valamint alacsony zsírtartalmú tej használatát írja elő. Hetente egy csésze keményítőtartalmú zöldséget engedélyez, így nem lehetne a menü minden nap sült krumpli.

A 2-19 évesek 17 százaléka elhízott 

Az amerikai gyerekek egyharmada túlsúlyos, a kalóriabevitel nagy része az iskolákban történik, így az étkeztetés javításával pozitív hatással lehetünk - mondta a mezőgazdasági miniszter, Tom Vilsack. 2008-as statisztikai adatok szerint a 2-19 éves korosztály 17 százaléka elhízott.

Az egészségesebb ételek felszolgálása fontos lépés abba az irányba, hogy a gyerekeket megtanítsuk és ők maguk is megtapasztalhassák, a táplálkozás megváltoztatásával csökkenthető számos krónikus betegség kockázata és a túlsúly is - tette hozzá Samantha Heller dietetikus, a Griffin Kórház táplálkozási koordinátora.

Az egészségügyi költségek 2018-ra elérhetik a 344 milliárd dollárt

Tom Vilsack megjegyezte, az elhízás mértéke egyre komolyabb probléma, "ha nem vesszük komolyan, 2018-ra a kiegészítő egészségügyi ellátás költségei elérhetik a 344 milliárd dollárt, amely több, mint a jelenlegi egészségügyi kiadások 21 százaléka." 

Az új iránymutatásokat - amelyek 2009-es adtok szerint 32 millió gyereket érintenek - néhány héttel azután hozták nyilvánosságra, hogy Barack Obama elnök aláírta a gyermek táplálkozási törvényjavaslatot, amely az iskoláknak segít megfizetni a drágább, de egészségesebb ételeket.

A javasolt irányelvek:

  • kalóriakorlátok az iskolai étkeztetésben
  • a sóhasználatot a felére kell csökkenteni 10 alatt
  • a legtöbb transzzsírt száműzni kell az étrendből
  • több gyümölcs és zöldség jelenjen meg minden étkezésnél
  • csak zsírszegény vagy zsírmentes tej használata
  • teljes kiőrlésű gabona használata (kezdetben csak a jelenlegi szint emelése, később kizárólag teljes kiőrlésű gabona használata
  • a reggeli gabonát és fehérjét is tartalmazzon ne csak az egyiket vagy másikat

A Yale egyetem igazgatója dr. David L. Katz úgy fogalmazott: "Örömmel fogadjuk az ilyen értelmes változtatásokat az iskolai táplálkozásban. Gyanítom azonban lesz néhány ellenzője is, akik arra hivatkoznak majd, hogy a kormány a gyerekek választását próbálja befolyásolni." Katz elmondta, nem ért egyet ezekkel az érvekkel, mivel a gyerekek az iskolában már csak abból tudnak választani, ami rendelkezésre áll."

(forrás: Health, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés