2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Korrupció gyanúja miatt vizsgálódnak a román orvosi egyetemeken

A jászvásári, a temesvári és a kolozsvári orvosi egyetemeken, valamint az oktatási minisztériumnál vizsgálódott kedden a román korrupcióellenes ügyészség tavaly elkövetett korrupciós bűncselekmények ügyében, közölte a román vádhatóság.

A román média szerint a mostani vizsgálat összefüggésben áll azzal, hogy tavaly ősszel a jászvásári egyetem felvételijén csalás történt. Csaknem száz külföldi diák 2 ezer és 5 ezer euró közötti összeget fizetett azért, hogy dolgozatukat magasabb jeggyel osztályozzák és így bejuthassanak az egyetemre.

A kelet-romániai egyetemet marokkói diákok jelentették fel, miután azt tapasztalták, hogy az egyetem magyarázat nélkül törölte nevüket a bejutott elsőéves hallgatók listájáról. Tavaly októberben a botrány miatt Dragos Pieptu rektor lemondott tisztségéről.

Az ügyészek kiszálltak a temesvári és a kolozsvári orvosi egyetemre, dokumentumokat vittek el az oktatási minisztériumból is. A szaktárca szóvivője szerint az egyetemekkel folytatott levelezés is az ügyészég által bekért iratok között található, közölte a Digi 24 hírtelevízió, amely úgy tudja, az ügyészek újabb bizonyítékokat keresnek a felvételin történt csalás ügyében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink