hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kötelezővé tennék a vastagbélrák szűrését az országban

Kötelezővé tennék a vastagbélrák szűrését az országban – mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz-frakció emberi erőforrások kabinetjének vezetője a Magyar Nemzetnek. A várólistán való előrébb kerüléssel jutalmazhatják, aki részt vesz a szűréseken. Selmeczi arról is beszélt, hogy meg kell szervezni a hétvégi és nyári gyermekétkeztetést is.

Selmeczi hozzátette, stratégiai cél ugyanakkor, hogy a lakosság átszűrtsége nagyobb legyen, ezért megkezdték a szervezett szűrések rendszerének felülvizsgálatát, és vizsgálják a lehetséges pozitív ösztönző elemek beépítését. Például a várólistán való előrébb kerüléssel jutalmazhatják azokat, akik részt vesznek a szűréseken.

Az interjúban elmondta: „ha megnézzük a vezető halálokokat, a daganatos betegségeken belül a vastagbélrák az, amely nagyon sok áldozatot szed, ezért valószínűleg a vastagbéldaganat szűrését tesszük majd kötelezővé. A jövő évben két-három megyében vastagbélszűrési kísérleti program indul majd.

A daganatos megbetegedések körében a nőknél a méhnyakrák okozhat tragédiákat, de védőoltással a halálozások száma gyakorlatilag a nullára csökkenthető. A jövőben mindenképpen folytatni kívánjuk az iskolás lányok méhnyakrák elleni oltását. A népegészségügyi szűrővizsgálatok hosszú távú célja, hogy mérsékeljék, majd megállítsák a daganatos betegségek növekvő számát, a rövid távú cél pedig az, hogy az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő embereket minél nagyobb számban bevonják a szervezett szűrés rendszerébe.

A méhnyakrákszűrésen való részvétel emelésére védőnők által végzett szűrőprogram indult. A védőnők olyan nőket is megnyertek a szűrésen való részvételre, akik korábban 10, vagy annál több éve nem voltak nőgyógyásznál. Európai uniós támogatással már elindult a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztését célzó program, amely keretében elsősorban az ötezer fő alatti településen dolgozó védőnők szereznek jogosultságot a méhnyakszűrés végzésére. A méhnyakszűrésre vonatkozó képzési és kimeneti követelmények kiegészítésként bekerültek a védőnők alapképzésébe."

Selmeczi Gabriella szerint csökkent a gyermekszegénység Magyarországon, de még sok a tennivaló ezen a területen, mert megengedhetetlen, hogy egyetlen magyar gyermek is éhezzen. Ennek érdekében a legfontosabb lépés az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése mind a hétvégi és nyári, mind a tanév közbeni térítésmentes étkeztetésre.

Az interjút elolvashatják, ha ide kattintanak!

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink