hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Közel félezer indikátorral mérik a kórházak teljesítményét

434 minőségi indikátor alapján mutatja be 1557 német kórház orvosi és ápolói szolgáltatásainak folyamatát és minőségét egy az eski.hu-n ismertetett tanulmány.

A 2013-as indikátorok közül 40 (9,9 százalék) esetében javulás, 17 esetében (4,2 százalék) romlás volt tapasztalható. Az indikátorok 86 százalékánál az előző évhez képest nem történt változás. 31 indikátor újonnan bevezetett vagy módosított. A kórházaknak 295 minőségi indikátort kellett kötelezően publikálni.

2013-ban a német kórházak a minőségi célkitűzések jelentős részét elérték, és jó minőséget nyújtanak a kezelt betegeik számára. 224 indikátor esetében került sor normál cselekvési szükséglet meghatározására, ahol a referenciáktól eltérő eseteket egy strukturált dialógus keretében kell a szolgáltatóval tisztázni. 26 indikátor esetében állapítottak meg fokozott cselekvési szükségletet, azaz a szolgáltatóval folytatott strukturált dialógus mellett ezeket az eseteket már szakmai konferenciákon is megvitatják. A különös cselekvési szükségletet igénylő indikátorok száma az előző évhez képest összességében egyről hatra nőtt. Ezeknél az eseteknél a fenti intézkedéseken kívül hangsúlyt fektetnek az irányelvek kidolgozására és aktualizálására, intenzívebb implementálására vagy annak vizsgálatára, hogy az eredmények összefüggésbe hozhatók-e a finanszírozási rendszer hibás ösztönzésével.

Példaként említik, hogy a szülészet szolgáltatási terület indikátorai közül csak a gyermekorvos jelenléte koraszüléseknél indikátornál kellett különleges cselekvési szükségletet elrendelni. Ez a kevés szülést lebonyolító klinikáknál okoz elsősorban problémát.

Németországban évente mintegy 9000 gyermek születik 1500 gramm alatti testsúllyal, ezért régóta központi téma a nagyon alacsony súllyal világra jött koraszülöttek és újszülöttek adekvát ellátásának 1-es és 2-es szintű perinatális központokban történő biztosítása, illetve az ellátás transzparenciájának növelése. 2014 februárjában indult a perinatalzentren.org internetes oldal, ahol - jelenleg még önkéntes alapon - az országban működő 200 ilyen jellegű perinatális központ közül 90 intézmény publikálja ellátásával kapcsolatos eredményeit. A lakosok számára a portál egy kórházkeresővel könnyíti meg a perinatális központ kiválasztását – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

cimkék

hirdetés

Könyveink