hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Különleges adománygyűjtés a Szent Margit Kórházban

Kétezer forint adománnyal egy otthon töltött napot ajándékozhatunk egy hasi műtétre váró betegnek. A különleges adománygyűjtő akcióval a központi műtő felújítását és egy laparoszkópiás torony megvásárlását tűzte célul a Szent Margit Kórház.

Az intézmény e célra létrehozott mikrosite-ján olvashatók szerint – szemben a hasi feltáró műtétekkel – laparoszkópos technika használatával a betegek 2-3 nappal hamarabb térhetnek haza a műtétek után. Az intézményben naponta nyolc ilyen beavatkozást tudnak elvégezni, így a társadalmi összefogással megvásárolni tervezett új berendezéssel több ezer ember felépülését, munkába állását gyorsíthatjuk meg évente. Az oldalon „Hazatérés kalkulátor” működik, amely pontosan mutatja majd, hogy a felajánlott adományok következtében hány nappal kevesebbet tölthetnek a betegek a kórházban.

Mint azt a most induló adománygyűjtás apropóján tartott sajtótájékoztatón dr. Badacsonyi Szabolcs, az intézmény megbízott főigazgatója elmondta: tavaly január óta, amióta újra önállóak, a vezetőség új szemlélettel, a kor kihívásainak megfelelően igyekszik fejlődési pályára állítani a Szent Margit Kórházat. Nem várják a csodát, hanem igyekeznek olyan kezdeményezéseket útjukra indítani, amelyek mind többeket állítanak a kórház mellé. 2013  ebből a szempontból sikertörténetnek is nevezhető: csaknem 200 millió forintot teremtettek elő infrastrukturális fejlesztésekre, a géppark megújítására. Minderre nagy szükség is van, mert a kórház központi épületének 1981-es átadása óta a géppark és az infrastruktúra keveset fejlődött; a központi műtő teljes felújításához közel egymilliárd forintra lesz szükség, míg a laparoszkópiás torony 70-80 millió forintba kerül.

A Szent Margit Kórház az idén tavasszal döntött úgy, hogy új műtő építésébe kezd. Ami különösen izgalmassá teszi az elgondolást, az a finanszírozás módja. A most megcélzott felújítás egyfajta kísérleti projekt: a vállalati és a civil szféra összefogására alapoz, azzal a céllal, hogy a társadalmi kooperációnak köszönhetően mielőbb elkezdődhessenek a fejlesztések.

A 2015 végéig tartó akcióban telefonos adományvonalon is segíthető az elképzelés: a 13600-as telefonszám 75-ös mellékét hívva, vagy oda sms-t küldve juttathatók el az adományok a kórházhoz. December 14-én a Vígszínházban vendégül látják a támogatókat; a főigazgató szerint a Hegedűs a háztetőn c. musical közben „megtapasztalhatjuk, milyen lenne, ha mi is gazdagok lennénk”.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink