hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Lábbal szavaz az egészségügy?

Miközben az egészségügy több ezer dolgozója fontolgatja a külföldre költözést, vagy épp már csomagol is, az Orbán-kormány újabb csapásokat mérne az ágazat munkavállalóira - írja a Népszava.

A szakmai szervezetek érdemi tárgyalásokat sürgetnek, hiszen arról is csak a sajtóból értesültek, hogy a munkaügyi szabályok tervezett változtatásával inkább romlana bérhelyzetük. Az MSZP-s Kökény Mihály szerint azonnali beavatkozásra, és sürgősen egy átfogó programra van szükség, különben az egészségügyi rendszer összeomlik.

A magyar egészségügy minden területén súlyos krízis van; több ezren hiányoznak az ellátórendszerből, ennek hatására pedig már most növekedtek a várólisták. Jóval többet kell várni a műtéti beavatkozásokra, mint pár hónappal korábban; van az országban olyan kórház, ahol a térdprotézis beültetésére majdnem nyolc évet, máshol a szürkehályog-műtétre majdnem három évet kell várni.

Az intézmények adóssága eközben egyre súlyosabb méreteket ölt, a Népszabadság szerint a gazdasági válsághelyzet hatására ráadásul a beszállítók is árakat emelnek, máshol pedig azt hallani, már csak kézpénz ellenében jutnak hozzá a szükséges kötszerekhez, gyógyszerekhez. Az intézményi tartozásokat a szállítók átminősítik a "nem biztosan behajtható" csoportba, hiszen egyre magasabb a kórházak lejárt határidejű adóssága - június végéig elérhette a 45 milliárd forintot. Az érdekképviseletek eközben jelezték, mintegy 6000 orvos, és akár több tízezer szakdolgozó hagyná el jövő év elején az országot.

Az Orbán-kormány még csak nem is reagál a fokozódó válságra, a szakállamtitkárság a gazdasági helyzetre hivatkozva tehetetlen, míg a gazdasági tárca újabb csapást mérne az egészségügyben dolgozókra. A Magyar Nemzet írta meg: súlyos jövedelemcsökkenést hozhat a munkavállalók többségének a munka törvénykönyve új tervezete. A koncepció szerint az éjszakai pótlékot a mai 50 százalékról 15-re csökkentenék, a délutáni pótlékot eltörölnék a több műszakos munkarendben dolgozóknál. A szakmai szervezetek tiltakoznak, mert szerintük ezzel elnyomorítják az ápolókat vagy a mentőket, és romba döntik az ellátórendszert.

Az orvosokat mindez kevésbé érintené, ám a 90 ezres szakdolgozói összlétszámból körülbelül 50 ezer munkavállalót hozna lehetetlen helyzetbe egy ilyen rendelkezés. Ápolók számára, akik sokat dolgoznak éjjel, drasztikus -30-35 százalékos - is lehet a csökkenés, ami több tízezer forint mínuszt jelent. Az Országos Mentőszolgálat 7200 dolgozójából pedig 6500-at érintene egy ilyen szabályváltoztatás, így a mentőápolók nettó fizetése 80 ezer forint alá csökkenne.

A teljes cikk a Népszava oldalán olvasható.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés